Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

~ * Οι φύλακες του δάσους * ~








Η οροσειρά Μάθιους στη Βόρεια Κένυα κρύβει ένα από τα πλουσιότερα δάση στον κόσμο. Στους πρόποδές της βρίσκονται αποξηραμένες πεδιάδες, αλλά στις πλαγιές φυτρώνουν τροπικά και σπάνια φυτά, ηλικίας χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών.

Δεκάδες επιστήμονες από την Κένυα και το εξωτερικό έχουν αρχίσει την καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για να προστατέψουν τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, αλλά και το ίδιο το δάσος, για να προλάβουν τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη βοσκή και τις πυρκαγιές που βάζουν οι βοσκοί.

Στην περιοχή κατοικεί η φυλή Σαμπούρου, με τα μέλη της οποίας η κυβέρνηση έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την προστασία του δάσους.

Ο Κουέντιν Λιουκ είναι ένας από τους επιστήμονες που καταγράφουν τον πλούτο της περιοχής. «Είναι εντυπωσιακό ότι το δάσος είναι άθικτο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχω βρει τουλάχιστον 150 φυτά που δεν έχει ξαναδεί κανείς. Επίσης, είναι γεμάτο δεκάδες είδη πεταλούδας, κάτι που αποτελεί ένδειξη της καθαρότητας των νερών- ποτάμια και λίμνες. Ακόμα, τα κυκαδώδη δέντρα που βρίσκουμε έχουν ηλικία 280 εκατομμυρίων ετών στην περιοχή. Δεν αποκλείεται το δάσος να έχει την ίδια ηλικία», λέει στο ΒΒC. 



tanea.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου