Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

~ * ΜΑΓΙΑΣ _ ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ * ~



ΜΕΡΟΣ 3ο




Η ημερομηνία αυτή σημειώνεται στην πλέον διάσημη Στέλα Tikal του 31, η οποία απέδωσε νωρίς ενδείξεις για σημαντική Fire Is Born, όταν ο David Stuart του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν που αποκρυπτογραφήθηκε το 2000. Το δεύτερο πέρασμα για τα βιβλία Στέλα τι συνέβη μετά, η πόλη έπεσε: βασιλιάς Tikal, η Μεγάλη Jaguar Paw, πέθανε την ίδια ημέρα, κατά πάσα πιθανότητα στα χέρια του vanquishers.

Φωτιά γεννιέται φαίνεται να έχει πέσει ό, τι πρόσχημα ότι είχε αναλάβει ως πρεσβευτής καλής θέλησης. οι δυνάμεις του κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των στηλών που Tikal της υπάρχοντα μνημεία, στη θέση μέχρι τις 14 προηγούμενες κυβερνήτες της Tikal. Μια νέα εποχή είχε αρχίσει, και αργότερα ονομαστά μνημεία των νικητών. Stela 31, χτίστηκε λίγο μετά την άλωση, περιγράφει Fire Is Born ως Ochkin Kaloomte, ή Lord of the West, αναφέρονται προφανώς στο ρίζες του στο Teotihuacan. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες Μάγια έχουν προτείνει, επίσης, μια άλλη έννοια: ότι Fire Is Born αντιπροσώπευαν φατρία που τράπηκε σε φυγή προς τα δυτικά σε Teotihuacan-μετά από ένα πραξικόπημα από Paw ο πατέρας χρόνια Jaguar Μεγάλη νωρίτερα και είχε πλέον επιστρέψει στην εξουσία.

Είναι προφανώς πήρε φωτιά γεννιέται κάποιο χρόνο για να ηρεμήσεις Tikal και των περιχώρων. Όμως, ένα χρόνο μετά την άφιξή του, τα μνημεία ρεκόρ Tikal ότι προήδρευσε της ανόδου μιας νέας, ξένο βασιλιά. προστάτης Επιγραφές αποκαλύψει την ταυτότητά του, όπως ο γιος του δόρυ-thrower κουκουβάγια, Fire Is Born στο Teotihuacan. Σύμφωνα με την Στέλα 31, ο νέος βασιλιάς ήταν κάτω των 20 ετών, οπότε Fire Is Born πιθανότατα έγινε αντιβασιλιάς Tikal του. Ήταν σίγουρα de άρχοντας της πόλης facto.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάκτηση, Tikal ίδιος πήγε στην επίθεση, επέκταση της εμβέλειας στην περιοχή των Μάγια. Φωτιά γεννιέται φαίνεται να έχει masterminded της εκστρατείας, ή τουλάχιστον αυτό ενέπνευσε. Οι παραπομπές σε αυτόν έχουν εντοπιστεί σε πόλεις τόσο απόμακρο όσο Palenque, πάνω από 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) στα βορειοδυτικά. Αλλά το πιο οδυνηρό μαρτυρία για την οικοδόμηση της αυτοκρατορίας του, προέρχεται από Uaxactún, μόλις 12 μίλια (19 χιλιόμετρα) από Tikal. Υπάρχει μια τοιχογραφία δείχνει ένα ευγενή Μάγια δίνει το σεβασμό σε έναν πολεμιστή σε Teotihuacan εμβλήματα-ίσως ένα από Fire Is Born στρατευμάτων του. Η Στέλα απεικονίζει μια παρόμοια πολεμιστής φύλακες ενός τάφου, όπου αρχαιολόγοι βρήκαν τα απομεινάρια δύο γυναίκες, μία έγκυος, ένα παιδί και ένα βρέφος. Freidel και άλλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά ήταν τα ερείπια της βασιλικής οικογένειας Uaxactún χαρά, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της Tikal. Ο βασιλιάς, προφανώς, ελήφθη για να Tikal και θυσιάστηκαν εκεί.

Δεκαετίες μετά την άφιξη της Φωτιάς γεννιέται και πολύ μετά πρέπει να έχει πεθάνει, η επιθετική κυβερνήτες της Tikal συνέχισε να επικαλείται το Fire Is Born και την κατάσταση του προστάτη, Teotihuacan. Το 426, Tikal ανέλαβε Copan, 170 μίλια (274 χλμ.), στα νότια στη σημερινή της Ονδούρας, και στέφεται το βασιλιά της, Kinich Yax Kuk Μο, ο οποίος έγινε ο ιδρυτής μιας νέας δυναστείας. Η μεταθανάτια πορτρέτο του δείχνει φορώντας ένα κοστούμι τυπικό κεντρικό Μεξικό-αναφορά στην Teotihuacan-και όπως Fire Is Born, έφερε τον τίτλο Lord of the West.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι Mayanists Tikal ενήργησε ως υποτελή για Teotihuacan, επεκτείνοντας την κυριαρχία της σε όλη την πεδινά Μάγια, με τη φωτιά γεννιέται ενεργεί ως ένα είδος στρατιωτικού διοικητή. Άλλοι βλέπουν τον λιγότερο ως κατακτητής και περισσότερο ως καταλύτης που ώθησε Tikal να επεκτείνει τη δική του ισχύ και την επιρροή της.

μοίρα του είναι ένα μυστήριο. Δεν υπάρχει γνωστή καταγραφή του θανάτου του, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που κυβέρνησε ποτέ το βασίλειο των Μάγια. Αλλά το κύρος του έζησαν επάνω. Δεν Η Στέλα Waka ηχογράφηση από την άφιξή του υπήρξε ανεγερθεί μέχρι μια γενιά αργότερα, δείχνοντας ότι ακόμη και μια μακρύς-πριν την επίσκεψη από το μεγάλο Fire Is Born ήταν ζήτημα υπερηφάνεια.

Η Μάγια δεν ήταν ποτέ το ίδιο μετά από αυτόν. Αργότερα κυβερνώντες μετατράπηκε Tikal σε ό, τι Nikolai GRUBE, και Simon Martin του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Μουσείο έχουν περιγράψει ως μια υπερδύναμη Μάγια. Και στις δύο θρησκεία και την τέχνη, την κλασική Μάγια άρχισαν να αγκαλιάσει αλλοδαπών μοτίβα και θέματα, προσθέτοντας την εκλέπτυνση και την πληθωρικότητα κοσμοπολίτικο στην ήδη εποικοδομητική κουλτούρα.

Σύντομα μια άλλη πολιτική ανάπτυξη τροφοδοτείται αυτής της πολιτιστικής άνθησης. Στο έκτο αιώνα, η kan (που σημαίνει «φίδι») άρχοντες Calakmul, μια πόλη βόρεια της PETN, άρχισε την επέκτασή τους δικοί. Με τον καιρό Calakmul ήρθε να αμφισβητήσει Tikal, και την άμιλλα διαίρεση του κόσμου Μάγια. Όπως και τον 20ο αιώνα Ψυχρού Πολέμου, αυτό το διαγωνισμό ώθησε ύψη επίτευγμα, δεδομένου ότι ακόμη και έσπειρε εντάσεις και συγκρούσεις. Αλλά σε αντίθεση με τη δική μας, η Μάγια Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε το καταστροφής.




ngm.nationalgeographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου