Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

~ * ΠΕΝΤΕΛΗ * ~









Η ιστορία της Πεντέλης χάνεται στο βάθος της Αττικής. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι το βουνό πήρε το όνομά του από την πόλη που εγκαταστάθηκε σε αυτό, αντί να συμβεί το αντίστροφο.
Το σημερινό Πεντελικό όρος ονομαζόταν Βριλησσός και στους νότιους πρόποδές του εγκαταστάθηκε η ιερά μονή Πεντέλης. Η ευρύτερη περιοχή και η μεγαλύτερη έκταση του βουνού ανήκε στη μονή και στον ιδιοκτήτη της, τον Άγιο Τιμόθεο. Περιμετρικά του ναού άρχισαν να οικοδομούνται παραδοσιακοί οικισμοί, ορισμένοι από τους οποίους ακόμη και σήμερα είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Συγκεκριμένα, η πόλη απαρτίζεται από τους οικισμούς Γκορτσέζα, Αγία Τριάδα, Πλακεντία, Κουφός (λόφος Αστεροσκοπείου), Νταού Πεντέλης, Καλλιθέα, Μπουρμπάχτι, Μικρή Καλλιθέα, Μορτερό, Τσουκέικα, Καπραλέικα και Άγιος Δημήτριος. Το ιστορικό κέντρο του αρχαίου Δήμου Πεντέλης τοποθετείται στην Πλατεία του Πεντελικού, γνωστή ως Αγία Τριάδα, που αποτελεί εκδρομικό προορισμό, ενώ κέντρο της σύγχρονης πόλης του Δήμου Πεντέλης αποτελεί η Πλατεία Χαραυγής στην οποία συναντώνται οι οδικοί άξονες. Στη διαδρομή δε προς την πόλη ο επισκέπτης διέρχεται από τον κόμβο της Νέας Πεντέλης, αλλά και τον κόμβο της Ιεράς Μονής στην Πλατεία του Αγίου Τιμόθεου. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή μέσω της Λεωφόρου Πεντέλης που ξεκινάει από τον ομώνυμο κόμβο 12 της Αττικής Οδού και διέρχεται από τα σύνορα Βριλησσίων-Μελισσίων μέχρι τον κόμβο της Νέας Πεντέλης, όπου γίνεται η διακλάδιση των οδών Παναγούλη και Ελευθερίου Βενιζέλου.











Οδικός άξονας της πόλης είναι η Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου και δευτερεύων οδικός άξονας η Οδός Δουκίσσης Πλακεντίας που μέσω της Λεωφόρου Κλεισθένους καταλήγει στον κόμβο του Σταυρού. Οι πλατείες και οι οικισμοί είναι διάσπαρτοι και διακόπτονται από τα πλούσια πεντελικά δάση.
Ο νότιος γειτονικός δήμος των Βριλησσίων δανείστηκε την παλαιά ονομασία του βουνού και η περιοχή στους πρόποδες του όρους, δανείστηκε την ονομασία του Αρχαίου Δήμου, Πεντέλη. Δυτικά του Δήμου Πεντέλης βρίσκεται ο οικισμός που κατοικήθηκε αργότερα, η Νέα Πεντέλη.
Η Πεντέλη έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια καθώς πέραν από εκδρομικός προορισμός, έχει να επιδείξει πλούσια ιστορικά ευρήματα στον επισκέπτη όπως το Μέγαρο της Πλακεντίας, τη Maisonette, το πανδοχείο Plaisance, τον πυργίσκο Tourelle, το Αστεροσκοπείο και τους χώρους της Ιεράς Μονής. Επιπλέον, παιδικές χαρές σφύζουν από παιδικά γέλια, ενώ πέτρινα ταβερνάκια και λοιπά κέντρα εστίασης προσελκύουν πληθυσμό των βορείων προαστίων. Φαίνεται πλέον να έχει διαμορφωθεί η προσωπικότητα της πόλης και εναπόκειται στις τοπικές και υπερτοπικές αρχές να διαφυλάξουν το ύφος της περιοχής, κάτι το οποίο επιχειρείται με την ίδρυση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού, με 23 Δήμους & Κοινότητες-μέλη των οποίων προίσταται ο Δήμος Πεντέλης.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου