Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

~ * Σύγκρουση γιγάντων * ~





Η τεκτονική πλάκα της Ινδίας υποχωρεί κάτω από την Ινδία








Μια σύγκρουση γιγάντων συνεχίζεται εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια κάτω από την Ασία, καθώς η τεκτονική πλάκα της Ινδίας βυθίζεται και γλιστράει κάτω από το Θιβέτ. 

Αυτή η αργή αλλά ασταμάτητη μετακίνηση διαμορφώνει τον πλανήτη και επηρεάζει τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων: Από αυτή γεννήθηκε η οροσειρά των Ιμαλαΐων, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ψηλώνει. Από αυτή δημιουργήθηκε επίσης το υψίπεδο του Θιβέτ, το μεγαλύτερο και ψηλότερο του κόσμου, με υψόμετρο 5.000 μέτρων.

Σε αυτή τη σύγκρουση οφείλονται όμως και πολλοί ισχυροί σεισμοί στην Ασία, όπως ο σεισμός που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι του 2004.

Η σύγκρουση μεταξύ της ασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας είναι εξαιρετικά περίπλοκη, γίνεται όμως λίγο πιο κατανοητή χάρη σε νέα έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Science.

Εφαρμόζοντας μια νέα σεισμική μέθοδο, ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών στο Πότσνταμ ανέλυσαν σεισμικά κύματα από τις συχνές δονήσεις στο υψίπεδο του Θιβέτ, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων.

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε έτσι να ακολουθήσει την πορεία της ινδικής πλάκας, πάχους περίπου 100 χιλιομέτρων, καθώς βυθίζεται σε βάθος 250 χιλιομέτρων και εισχωρεί σε απόσταση 500 χιλιομέτρων κάτω από την ασιατική πλάκα.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το όριο ανάμεσα στη λιθόσφαιρα και την ασθενόσφαιρα (το στρώμα κάτω από τη λιθόσφαιρα, το οποίο έχει συμπεριφορά ρευστού υλικού) «ήταν πολύ πιο ευδιάκριτο από ό,τι είχε εκτιμηθεί» αναφέρουν οι ερευνητές.

H ινδική πλάκα, επίσης, συμπιέζεται καθώς συγκρούεται με την άκαμπτη πλάκα της Λεκάνης Ταρίμ στο βορειοδυτικό άκρο του Θιβέτ (ένθετη αριστερά).

Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, η καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού καταβύθισης θα επέτρεπε να αναγνωριστούν οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από σεισμούς -όπως ο σεισμός του Ουετσουάν στο ανατολικό Θιβέτ που σκότωσε 70.000 ανθρώπους το 2008.

Μόνο τα τελευταία 50 χρόνια, ολόκληρη η ινδική υποήπειρος έχει μετακινηθεί κατά 2 μέτρα κάτω από το Θιβέτ.


tovima.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου