Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

~ * Οι αστρονόμοι Βρείτε Περίεργο, ζεστό μέρος σε εξωπλανήτη * ~






Artist concept of a distant planet







Πασαντίνα, Καλιφόρνια - Παρατηρήσεις από το Spitzer Space Telescope της NASA αποκαλύπτουν ένα μακρινό πλανήτη με ένα θερμό σημείο στο λάθος μέρος.
Το αέριο-γιγάντιου πλανήτη, που ονομάστηκε Ύψιλον Ανδρομέδας β, τροχιές σφιχτά γύρω από το άστρο του, με ένα πρόσωπο αενάως βράζει κάτω από τη θερμότητα του άστρου. Ανήκει σε μια κατηγορία πλανητών που ονομάζεται ζεστό Jupiters, τα λεγόμενα για την καυτή θερμοκρασία τους και τα μεγάλα, τα αέρια συντάγματα.
Θα πίστευε κανείς το πιο hot μέρος από αυτούς τους πλανήτες θα είναι άμεσα κάτω από τον ήλιο-που αντιμετωπίζουν πλευρά, αλλά τις προηγούμενες παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι καυτά σημεία τους μπορεί να μετατοπιστεί λίγο μακριά από το σημείο αυτό. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι σφοδρούς ανέμους θα μπορούσε να πιέζει καυτό, αέριο υλικό γύρω.
Όμως, το νέο εύρημα μπορεί να ρίξει τη θεωρία αυτή υπό αμφισβήτηση.Χρησιμοποιώντας το Spitzer, ένα υπέρυθρο παρατηρητήριο, αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι hot spot Ύψιλον Ανδρομέδας Β αντισταθμίζεται από ένα επιβλητικό 80 βαθμούς. Βασικά, το hot spot είναι με το μέρος του πλανήτη και όχι ακριβώς κάτω από το εκτυφλωτικό φως του ήλιου.
"Πραγματικά, δεν περίμενα να βρω ένα καυτό σημείο με ένα τόσο μεγάλο offset", δήλωσε ο Ίαν Crossfield, κύριος συγγραφέας της ένα νέο έγγραφο σχετικά με την ανακάλυψη που εμφανίζονται στο επόμενο τεύχος του Astrophysical Journal. «Είναι σαφές ότι έχουμε κατανοήσει ακόμα λιγότερο σχετικά με την ατμοσφαιρική energetics ζεστού Jupiters από ό, τι νομίζαμε κάναμε."
Τα αποτελέσματα είναι μέρος μιας ολοένα αναπτυσσόμενο τομέα της εξωπλανήτη ατμοσφαιρικής επιστήμης, η οποία ξεκίνησε από το Spitzer, το 2005, όταν έγινε το πρώτο τηλεσκόπιο για να ανιχνεύουν άμεσα τα φωτόνια από έναν εξωπλανήτη, ή ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο εκτός από τον ήλιο μας. Από τότε, Spitzer, μαζί με το Hubble Space Telescope της NASA, έχει μελετήσει την ατμόσφαιρα των πολλών ζεστό Jupiters, βρίσκοντας νερό, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και μονοξείδιο του άνθρακα.
Στη νέα μελέτη, οι αστρονόμοι έκθεση παρατηρήσεις Ύψιλον Ανδρομέδας β ληφθούν μέτρα σε ολόκληρη πέντε ημέρες τον Φεβρουάριο του 2009. Αυτός ο πλανήτης μαστίγια γύρω από το άστρο του κάθε 4,6 ημέρες, όπως μετράται με τη "ταλάντευση" ή ακτινική τεχνική ταχύτητα, με τα τηλεσκόπια στο έδαφος. Δεν διαμετακόμισης, ή περνώντας μπροστά από το αστέρι του, όπως πολλά άλλα καυτά Jupiters που μελετήθηκαν από Spitzer κάνουμε.
Spitzer μετράται η συνολική συνδυασμένη φως από το άστρο και ο πλανήτης, καθώς ο πλανήτης σε τροχιά γύρω γύρω. Το τηλεσκόπιο δεν μπορεί να δει τον πλανήτη άμεσα, αλλά μπορεί να ανιχνεύσει μεταβολές στο συνολικό υπέρυθρο φως από το σύστημα που προκύπτουν ως το καυτό πλευρά του πλανήτη έρχεται σε πεδίο της Γης άποψη. Το πιο καυτό σημείο του πλανήτη θα εκπέμψουν τα πιο υπέρυθρο φως.
Θα μπορούσε κανείς να νομίζει ότι το σύστημα φαίνεται πιο φωτεινό όταν ο πλανήτης ήταν ακριβώς πίσω από το αστέρι, δείχνοντας έτσι της πλήρους ήλιο που αντιμετωπίζει πλευρά. Ομοίως, θα μπορούσε κανείς να νομίζει ότι το σύστημα φαίνεται πιο σκοτεινή κατά την ταλάντευση πλανήτη γύρω από τη Γη προς την κατεύθυνση, δείχνοντας πίσω πλευρά της. Αλλά το σύστημα ήταν το πιο λαμπρό όταν ο πλανήτης ήταν στην πλευρά του αστεριού, με την πλευρά της αντιμετωπίζει η Γη. Αυτό σημαίνει ότι το πιο hot μέρος του πλανήτη δεν είναι κάτω από το άστρο του. Είναι είδος του αρέσει να πηγαίνω στην παραλία κατά το ηλιοβασίλεμα να αισθάνονται πιο θερμότητας. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς αυτό θα μπορούσε.
Θα έχουμε φανταστεί κανείς ορισμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικά άνεμοι προκαλώντας σοκ το υλικό αυτό θερμαίνεται, και το αστέρι-πλανήτης μαγνητικών αλληλεπιδράσεων. Αλλά αυτά είναι απλώς εικασίες. Καθώς εξετάζονται πιο καυτό Jupiters, οι αστρονόμοι θα έλεγχο νέων θεωριών.
"Αυτό είναι ένα πολύ απροσδόκητο αποτέλεσμα,» είπε ο Michael Werner, ο επιστήμονας του σχεδίου Spitzer στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, Πασαντένα της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν ήταν μέρος της μελέτης. «Spitzer μας δείχνει ότι είμαστε πολύ μακριά από την κατανόηση αυτών των εξωγήινων κόσμων."
Οι παρατηρήσεις του Spitzer έγιναν πριν έτρεξε έξω από το ψυκτικό υγρό του το Μάιο του 2009, επισήμως έναρξη ζεστά την αποστολή του.
Άλλοι συγγραφείς της μελέτης είναι ο Brad Hansen του UCLA? Joseph Harrington του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, Orlando? James YK. Cho της Mary Queen, University of London, Ηνωμένο Βασίλειο? Deming Drake του Goddard Space Flight Center, Greenbelt της NASA, Md? Kristen Menou του Πανεπιστημίου Columbia, New York, NY? Και Sara Seager του Ινστιτούτου Μασαχουσέτης of Technology, Βοστώνη.
JPL διαχειρίζεται το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της αποστολής για την Επιστήμη Αποστολή της NASA Διεύθυνσης, Ουάσιγκτον. επιχειρήσεις είναι μια επιστήμη που ασκείται στο Spitzer Science Center στο California Institute of Technology, επίσης, στην Pasadena. Caltech διαχειρίζεται JPL για τη NASA. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Spitzer, επισκεφθείτε http://spitzer.caltech.edu/ και http://www.nasa.gov/spitzer .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου