Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

~ * Στο Κανκούν οι αποφάσεις για το περιβάλλον * ~











Οι παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, που θα αρχίσουν εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου στο Μεξικό, μπορούν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα σε τέσσερα μεγάλα θέματα, περιλαμβανόμενου και αυτού για τη δημιουργία ταμείου εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι υπό ανάπτυξη χώρες, σύμφωνα με την αρμόδια του ΟΗΕ για το κλίμα, Christina Figueres.

«Όλα όσα βλέπω με οδηγούν στο ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε σήμερα η κ. Figueres, εκτελεστική γραμματέας της Συνθήκης του ΟΗΕ για το κλίμα, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από την έδρα της, τη Βόννη της Γερμανίας. 

Οι 194 υπογράψαντες αυτή τη συνθήκη για το κλίμα θα συναντηθούν στις 29 Νοεμβρίου και μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στην μεξικανική πόλη Κανκούν για την ετήσια διάσκεψή τους. 

Αυτή η πρώτη μεγάλη σύνοδος μετά την πλήρη αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης (που δεν κατάφερε να καθορίσει έναν οδικό χάρτη για την μετά το έτος 2012 εποχή, οπότε θα έχει εκπνεύσει το πρωτόκολλο του Κιότο) γίνεται σε ένα κλίμα απουσίας προόδου στις διαπραγματεύσεις και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Το προσεχές πρωτόκολλο που θα αναφέρεται στους τρόπους αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Για την κ. Figueres «η Σύνοδος στο Κανκούν, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία αμοιβαία αποδεκτή ώστε να αναληφθεί δράση σε τέσσερεις τομείς: ενέργειες κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μεταφορά ‘καθαρών’ τεχνολογιών από πλούσιες χώρες σε φτωχές χώρες, μείωση των εκπομπών άνθρακα και δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα εγγυάται τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου