Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

~ * Κύτταρα-«κλειδιά» για αντικαρκινικά εμβόλια * ~





healthy cells Pictures, Images and Photos






ΛΟΝΔΙΝΟ Ενας τύπος φυσιολογικών κυττάρων που εντοπίζεται συχνά στους καρκινικούς όγκους μπορεί να αποτελεί τον «ένοχο» για την αποτυχία των αντικαρκινικών εμβολίων. Ο λόγος για τα στρωματικά κύτταρα που ανήκουν στον συνδετικό ιστό και τα οποία φαίνεται ότι προστατεύουν τους όγκους από το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο προσπαθεί να τους εξολοθρεύσει, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μπλόκαραν τη δράση ορισμένων από αυτά τα κύτταρα σε ποντίκια, κάτι που είχε αποτέλεσμα τη συρρίκνωση όγκων του πνεύμονος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος «στρατολογεί» υγιή κύτταρα και δείχνει δρόμους για την πρόληψη αυτής της... φονικής στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον σε κάποιους όγκους, όπως εκείνοι του πνεύμονος και του παγκρέατος, η δραστηριότητα των στρωματικών κυττάρων βάζει «φρένο» στις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στους όγκους. Οπως μάλιστα προέκυψε, «ένοχη» ήταν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FΑΡ (fibroblast activation protein alpha), η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παίζει ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων.

O ι ερευνητές υπέθεσαν ότι η πρωτεΐνη αυτή καταστέλλει τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος εντός των όγκων αλλά και γύρω από αυτούς. Προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση δημιούργησαν ένα μοντέλο ποντικού στο οποίο τα κύτταρα που παράγουν τη FΑΡ δεν ήταν ενεργά.

Οπως φάνηκε, πειραματόζωα που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονος και δεν έφεραν λειτουργικά κύτταρα που παράγουν FΑΡ παρουσίασαν ταχεία συρρίκνωση των όγκων τους. Τα κύτταρα αυτά εντοπίζονται και σε πολλούς άλλους καρκίνους, όπως εκείνοι του μαστού και του παχέος εντέρου, και σύμφωνα με τους ειδικούς η απενεργοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε βελτιωμένες ανοσοθεραπείες.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου