Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

~ * Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα * ~









ΛΟΝΔΙΝΟ. Παρουσιάστηκαν ως «πανάκεια» για την ψυχή, αλλά τελικά κρύβουν πολλούς κινδύνους για τον υπόλοιπο οργανισμό μας. Τα αντικαταθλιπτικά παλιότερης γενιάς αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως αποκαλύπτει νέα πολυετής έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το πανεπιστήμιο «University College» του Λονδίνου, οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Γλασκώβης, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το πανεπιστήμιο Βρίγε του Αμστερνταμ. « Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία κατά της κατάθλιψης με τη χρήση τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών,ουσιών που ανακαλύφθηκα την δεκαετία του 1940, έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμασε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν καθόλου αντικαταθλιπτικά » λέει ο επικεφαλής της μελέτης, ο βρετανός δόκτωρ Μαρκ Χάμερ. Και διευκρινίζει ότι άλλου τύπου ή νεότερα αντικαταθλιπτικά, όπως αυτά που βασίζονται σε Επιλεκτικούς Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRΙs), δεν ενοχοποιούνται για παρόμοια προβλήματα υγείας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν 14.784 άτομα τα οποία αρχικώς ήταν υγιή, ενώ η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθήθηκε επί σειρά ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια σχετικά με τη σωματική και πνευματική υγεία τους, καθώς και να καταγράφουν ό,τι αφορούσε τη λήψη αντικαταθλιπτικών.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν η ηλικία, το φύλο, τα αρχικά σωματικά και πνευματικά συμπτώματα, ο τρόπος ζωής, δημογραφικοί παράγοντες, η ύπαρξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αφότου συνυπολόγισε και άλλους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός επεισοδίου, όπως η μεγαλύτερη ηλικία, τυχόν προβλήματα παχυσαρκίας ή η επιδείνωση μιας καταθλιπτικής ή αγχώδους διαταραχής, τα συμπεράσματα της ομάδας του δόκτορος Χάμερ μπορούν να θεωρηθούν απολύτως αξιόπιστα. Αλλωστε, σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, έχει βρεθεί ότι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν παρενέργειες οι οποίες συνδέονται με καρδιακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, αύξηση βάρους και αρτηριακής πίεσης και εμφάνισης διαβήτη.

Παρ΄ όλα αυτά, οι ερευνητές επισήμαναν ότι δεν συνιστούν σε όσους κάνουν χρήση των επίμαχων αντικαταθλιπτικών να διακόψουν την φαρμακευτική τους αγωγή. « Κόβοντας το κάπνισμα, χάνοντας βάρος και βάζοντας τη σωματική άσκηση στο καθημερινό πρόγραμμα μπορεί κανείς να μειώσει δύο έως τρεις φορές τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, γεγονός που εξουδετερώνει πλήρως οποιονδήποτε κίνδυνο παρουσιάζουν τα αντικαταθλιπτικά. Ταυτόχρονα η απώλεια βάρους και η γυμναστική μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης » λένε.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου