Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

~ * Ο ΠΤΕΡΟΣΑΥΡΟΣ ΠΕΤΟΥΣΕ ΜΟΛΙΣ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΓΟ * ~




Σημαντικά ευρήματα στην Κίνα: ένας καλοδιατηρημένος σκελετός με αβγό







ΛΟΝΔΙΝΟ Ως μία από τις πιο σημαντικές παλαιοντολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών καταγράφεται ο εντοπισμός ενός καλοδιατηρημένου σκελετού πτερόσαυρου στην Κίνα. Το εύρημα που κάνει τη διαφορά είναι ένα επίσης καλοδιατηρημένο αβγό που υπήρχε μαζί με τον σκελετό, στοιχείο που αποκαλύπτει ότι ήταν γένους θηλυκού. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους έναν πτερόσαυρο γνωρίζοντας το φύλο του, γεγονός που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν σε νέες μελέτες διαχωρισμού αρσενικών και θηλυκών όντων που θεωρούνται πρόγονοι των πτηνών. Ηδη από τις πρώτες συγκρίσεις με άλλα απολιθώματα πτερόσαυρων έχουν διαπιστωθεί διακριτές ανατομικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται, τα αρσενικά διέθεταν λοφίο.

Εξίσου σημαντική είναι και η μελέτη του αβγού και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών είναι πολύ πιθανό τα πτεροσαυράκια να γεννιόνταν διαθέτοντας φτερά και να μπορούσαν αμέσως να πετάξουν, χαρακτηριστικό επίσης εντυπωσιακό.

«Αν κάποιος μου έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί ένα τέτοιο εύρημα, θα του απαντούσα γελώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα εκατομμύριο χρόνια» δήλωσε στο ΒΒC ο Ντέιβιντ Ανγουιν, παλαιοβιολόγος του Πανεπιστημίου του Λέστερ και μέλος της ερευνητικής ομάδας, θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης. Οι πτερόσαυροι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 220 εκατομμύρια έτη και κατάφεραν να επιβιώσουν ως την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια έτη. Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, μια μελέτη αμερικανών επιστημόνων ανέφερε ότι οι πτερόσαυροι μπορούσαν να πετάξουν χωρίς διακοπή για 17.000 χιλιόμετρα. Με απλά λόγια, ένα πτερόσαυρος μπορούσε να ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και να φτάσει χωρίς στάση στην Ευρώπη.
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου