Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

~ * Ζητούν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των κλιματικών αλλαγών * ~











Ένα καλύτερο δίκτυο παρατήρησης και καταγραφής των εκπεμπόμενων αερίων από τις πράσινες κατοικίες θεωρείται πλέον απαραίτητο για να προειδοποιεί για σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον, αλλά και για να αναγκάζει τις κυβερνήσεις που έχουν δεσμευθεί με συμφωνίες να ελαττώσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων, να είναι ειλικρινείς. Στην επισήμανση αυτή κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες, όπως αποκαλύπτουν σχετικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

«Αυτό που ελπίζουμε να εξακριβώσουμε είναι το κατά πόσο η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας εξαιτίας των αερίων προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη ιδιαίτερα στην Αρκτική ζώνη», λέει ο Εουαν Νίσμπετ, ειδικός στις εκπομπές μεθανίου από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

«Το δίκτυο παρατήρησης και καταγραφής που διαθέτουμε είναι πολύ-πολύ περιορισμένο. Χρειαζόμαστε περισσότερη παρατήρηση»,εξήγησε ο επιστήμονας.

 Παρόμοια μέτρα μπορεί να παράσχουν έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανές κλιματικές μικροανατροπές που όμως έχουν σημασία, αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων που δημοσιεύθηκε από τη Βρετανική επιστημονική ακαδημία, τη Βασιλική Κοινότητα.

Τα στατιστικά στοιχεία που θα προκύπτουν από την ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου θα βοηθούν ακόμα για να επαληθεύουν τις αναφορές των χωρών σχετικά με τις εκπομπές αερίων του προγράμματος των πράσινων κατοικιών, σε σχέση με τους στόχους που έχουν αναλάβει από την υπογραφή τους στο ισχύον «πρωτόκολλο του Κιότο», και σε ένα πιθανό διάδοχό του το 2012.




zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου