Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

~ * Διαστημικά «ταξί» στα σκαριά της NASA * ~



Οι Blue Origin, Boeing, Sierra Nevada Corp και η Space-X, είναι οι τέσσερις εταιρείες που θα διαθέσουν στη Nasa, από τα μέσα της δεκαετίας, υπηρεσίες «ταξί» για την μεταφορά αστροναυτών στους διαστημικούς σταθμούς, στο πλαίσιο της αντικατάστασης των «γερασμένων» διαστημικών λεωφορείων.









Μέχρι τότε οι Αμερικανοί αστροναύτες θα συνεχίσουν να μεταφέρονται με ρωσικούς πυραύλους. Η NASA, έχει χορηγήσει στις τέσσερις αμερικανικές εταιρείες 270 εκατ. δολάρια. «Προσφέροντας χρήμα και χρόνο, είμαι πεπεισμένος ότι εταιρείες θα αναπτύξουν συστήματα μεταφοράς αστροναυτών ασφαλή, αξιόπιστα και υψηλής απόδοσης αναλογικά με το κόστος τους», υποστηρίζει ο Φίλιπ Μακ Άλιστερ, διευθυντής προγράμματος εμπορικών διαστημικών πτήσεων της NASA.
Ήδη οι εταιρείες έχουν προχωρήσει το σχεδιασμό λύσεων μεταφοράς αστροναυτών. Όπως αναφέρει ο Τζον Γκέντμαρκ, διευθυντής της Ομοσπονδίας Εμπορικών Πτήσεων, «είναι προτιμότερο να επενδύουμε σε αμερικανικές εταιρείες για εμπορικές διαστημικές πτήσεις αντί να δίνουμε δισ. δολάρια στη Ρωσία» και συμπληρώνει ότι το εμπορικό πρόγραμμα  της NASA για τη μεταφορά αστροναυτών θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Αμερική.  




enet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου