Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

~ * Νανοσωλήνες της καρδιάς * ~



Ενας αγώγιμος «επίδεσμος» από νανοσωλήνες άνθρακα μπορεί να αναπλάσει το μυοκάρδιο, σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες του Πανεπιστημίου Μπράουν της Βοστόνης.


Ο Τόμας Γουέμπστερ έχει κατασκευάσει νανοσωλήνες άνθρακα που λειτουργούν σαν φυσικοί ανθρώπινοι ιστοί και μπορούν να αναπλάσουν τα κύτταρα του μυοκαρδίου.




Ο Τόμας Γουέμπστερ έχει κατασκευάσει νανοσωλήνες άνθρακα που λειτουργούν σαν φυσικοί ανθρώπινοι ιστοί και μπορούν να αναπλάσουν τα κύτταρα του μυοκαρδίου. Ο «επίδεσμος» αυτός είναι ουσιαστικά ένα πλακίδιο, φτιαγμένο από μικροσκοπικές συστοιχίες σωματιδίων άνθρακα που αναδιπλώνονται σχηματίζοντας έναν σωλήνα ο οποίος έχει ηλεκτρική αγωγιμότητα και μιμείται την επιφάνεια του φυσικού ιστού.
Κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος, τμήματα της καρδιάς σταματούν να οξυγονώνονται, με αποτέλεσμα να νεκρώνουν ιστοί και νευρικά κύτταρα που επιτρέπουν στην καρδιά να συνεχίζει να χτυπάει δυνατά και ρυθμικά. Οι ιστοί αυτοί δεν μπορούν να αναπλαστούν μόνοι τους, διαταράσσοντας έτσι το ρυθμό των χτύπων της καρδιάς, αποδυναμώνοντάς την και ενίοτε προκαλώντας και άλλο έμφραγμα.
Ο Τόμας Γουέμπστερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπράουν και συντάκτης της μελέτης, λέει πως η δουλειά του είναι ξεχωριστή, επειδή δεν εξετάζει μόνο τα μυϊκά κύτταρα που πάλλονται, αλλά και τα νευρικά κύτταρα που τα βοηθούν να συσπώνται και τα ενδοθηλιακά κύτταρα που στοιχίζουν τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία κατευθύνονται από και προς την καρδιά. Το γεγονός πως ο επίδεσμος βοήθησε στην ανάπλαση και των τριών τύπων κυττάρων, που λειτουργούν αλληλεξαρτώμενα μέσα στην καρδιά, δείχνει πως ο νέος ιστός είναι παρόμοιος με τον προϋπάρχοντα.
Ο Τζεφ Καρπ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αναγεννητικής Θεραπείας της Βοστόνης, λέει πως είναι εντυπωσιασμένος με την ιδέα του Γουέμπστερ. Ομως προειδοποιεί πως η μέθοδος είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο. «Θα περάσει κάποιος καιρός μέχρι να μάθουμε τις πραγματικές δυνατότητές της» λέει, γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές δοκιμές.
Ο επίδεσμος νανοσωλήνων του Γουέμπστερ είναι μόνο μία από τις πολλές μεθόδους που μελετώνται αυτήν την περίοδο για την επιδιόρθωση του μυοκάρδιου ιστού. Πολλές συμπεριλαμβάνουν την τοποθέτηση βλαστοκυττάρων που έχουν συλλεχθεί από τον ασθενή ή την εμφύτευση μυϊκού ιστού που έχει ληφθεί από τα βλαστοκύτταρα.
Η ομάδα του Γουέμπστερ προσπαθεί τώρα να βελτιώσει τη σύνθεση των υλικών για να γίνουν όσο πιο πιστά γίνεται στον φυσικό ιστό. Αλλοι επιστήμονες έχουν δείξει πως μια τέτοια κατασκευή μπορεί να δημιουργήσει μια φυσική «σκαλωσιά» η οποία στηρίζει την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των ιστών. Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα αφορά τη μέθοδο εγκατάστασης του επιδέσμου, ο οποίος θα τυλίγεται και θα μεταφέρεται στην καρδιά μέσω καθετήρα.
Φυσικά, οι ερευνητές πρέπει να κάνουν πολλές δοκιμές πριν χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή σε ασθενείς. Σε αντίθεση με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στην ανάπλαση ιστών, οι νανοσωλήνες άνθρακα δεν διασπώνται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα έπειτα από κάποιο διάστημα. «Η ιδέα είναι πως ο ιστός θα αναπτυχθεί γύρω από τους νανοσωλήνες άνθρακα και έπειτα θα συνεχίσει να παρέχει ηλεκτρική διέγερση στην καρδιά», εκτιμά ο Γουέμπστερ.
Για να αποφύγει τις σχετικές ρυθμιστικές καθυστερήσεις, ο Γουέμπστερ λέει πως μπορεί να δοκιμάσει την τεχνική πρώτα σε κατοικίδια ζώα. Σήμερα, τα εμφράγματα είναι συνήθως θανατηφόρα για αυτά, λέει ο Γουέμπστερ, και «η θεραπεία των κατοικίδιων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να λανσάρουμε την τεχνολογία αυτή γρηγορότερα».
© 2011 Technology Review






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου