Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

~ * Τουλάχιστον 500.000 παιδιά απειλούνται από την ξηρασία * ~



 

Η ζωή 500.000 παιδιών στο Κέρας της Αφρικής βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποίησαν σήμερα διεθνείς οργανώσεις, καθώς η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε καθημερινή βάση.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και η ξηρασία - η χειρότερη από τη δεκαετία του 1950 - έχουν οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες φτωχές οικογένειες στην Κένυα, τη Σομαλία, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, σύμφωνα με την UNICEF. "Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται. Το μισό εκατομμύριο από αυτά βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που κινδυνεύει η ζωή τους - πρόκειται για αύξηση κατά 50% σε σχέση με τα στοιχεία του 2009", είπε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Μαρισί Μερκάδο.

Ο υποσιτισμός των παιδιών σε ορισμένους καταυλισμούς φτάνει στο 45%, ποσοστό τριπλάσιο του «ορίου κινδύνου». Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά θνησιμότητας. «Σε έναν καταυλισμό στην Αιθιοπία έχουμε ξεπεράσει τους τέσσερις θανάτους ανά 10.000 παιδιά την ημέρα και παρόμοια είναι η κατάσταση και στην περιοχή Τουρκάνα της Κένυας», είπε η εκπρόσωπος.

Η UNICEF ζήτησε βοήθεια ύψους 31,9 εκατομμυρίων δολαρίων για να φροντίσει τα υποσιτισμένα παιδιά της περιοχής αυτής τους επόμενους τρεις μήνες. Σχεδιάζει επίσης μια εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών, ιδίως κατά της ιλαράς, και την παροχή πόσιμου νερού.

Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επισιτισμού (WFP) εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια για να τραφούν στο Κέρας της Αφρικής θα αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια, από 6 εκατομμύρια που προέβλεπε μέχρι τώρα. Στην Αιθιοπία ο WFP αναμένει ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από την ξηρασία. Άλλοι τόσοι θα είναι οι πληγέντες και στην Κένυα μέχρι τον Αύγουστο. Στη χώρα αυτή η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 160% μέσα σε ένα χρόνο. Ένα σακί βάρους 90 κιλών στοίχιζε τον Ιούνιο 44 δολάρια.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου