Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

~ * ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ..... * ~











Λογική ….η ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν διάφορες σκέψεις….. αφηρημένες ή μη και να προσπαθούν να τις τεκμηριώσουν……….
Οι Τζωρτζ Λάκοφ και Μαρκ Τζόνσον ,εξηγούν τη λογική ως εξής:
………..Η λογική δεν περιλαμβάνει μόνο την δυνατότητά μας για λογικό συλλογισμό, αλλά επίσης την ικανότητα που έχουμε να διεξάγουμε έρευνα, να λύνουμε προβλήματα, να εκτιμούμε, να κριτικάρουμε, να αποφασίζουμε για το πώς θα πράξουμε και να φτάνουμε σε μια κατανόηση του εαυτού μας, των άλλων ανθρώπων και του κόσμου…….









Από τον Αριστοτέλη και μετά, ο συλλογισμός κατατάσσεται είτε στους παραγωγικούς συλλογισμούς (συνώνυμος είναι και ο όρος απαγωγικός συλλογισμός), δηλαδή συλλογισμούς από το γενικό στο ειδικό ή από το όλον στο μέρος, είτε στους επαγωγικούς συλλογισμούς, δηλαδή συλλογισμούς από το ειδικό στο γενικό ή από το μέρος στο όλον. Εξ αυτών, μόνο ο παραγωγικός συλλογισμός αποτελεί με την αυστηρή έννοια λογικό συμπέρασμα. Ο δε επαγωγικός συλλογισμός στην επιστήμη και τη φιλοσοφία διαφέρει από τη μαθηματική επαγωγή. Η επαγωγή στα μαθηματικά είναι επανάληψη (v φορές ή άπειρες φορές) παραγωγικών συλλογισμών, ούτως ώστε η μαθηματική επαγωγή αποτελεί με την αυστηρή μαθηματική έννοια αποδεικτικό συλλογισμό, ενώ η επιστημονική επαγωγή όχι.
Παράδειγμα……….. το χώμα είναι βρεγμένο, άρα έβρεξε……….. συλλογισμός που γενικά μοιάζει έγκυρος, αυστηρά όμως όχι, αφού είναι σαφές ότι υπάρχουν κι άλλα ενδεχόμενα και το συμπέρασμα δεν προκύπτει αναγκαστικά.









Σε κάθε περίπτωση αυτό που εξετάζεται συνήθως είναι η εγκυρότητα του συλλογισμού ως προς τη μορφή τους, το αν δηλαδή το συμπέρασμα του συλλογισμού δικαιολογείται από τις δοθείσες προτάσεις, ασχέτως του αν οι προτάσεις αυτές πράγματι αληθεύουν. Έτσι, στο παράδειγμα του υποθετικού-παραγωγικού συλλογισμού πιο πάνω η δοθείσα πρόταση είναι: ……….όταν έχει βρέξει τότε το χώμα είναι βρεγμένο………. Βλέπουμε λοιπόν ότι το συμπέρασμα,…….. το χώμα είναι βρεγμένο….. άρα …….έβρεξε….., αντιστρέφει τη αρχικά δοθείσα πρόταση, και είναι υποθετικός-παραγωγικός και όχι παραγωγικός συμπερασμός, χωρίς να εξετάζουμε την εγκυρότητα ή όχι της αρχικής πρότασης.










Ορισμένοι διανοητές συλλαμβάνουν τη λογική ως ευρισκόμενη στον αντίποδα της αίσθησης, της αντίληψης, των συναισθημάτων και των επιθυμιών· άλλοι, όπως ο Ντέιβιντ Χιουμ και ο Σίγκμουντ Φρόιντ, βλέπουν τη λογική να υπηρετεί τις επιθυμίες και να αποτελεί το μέσον για να αποκτήσει κανείς αυτό που θέλει. Οι ορθολογιστές αντιλαμβάνονται τη λογική ως την ικανότητα μέσω της οποίας συλλαμβάνουμε διαισθητικά τις θεμελιώδεις αλήθειες. Αυτές οι θεμελιώδεις αλήθειες είναι οι αιτίες ή οι «λόγοι» που τα πράγματα υπάρχουν ή συμβαίνουν. Οι εμπειριστές αρνούνται την ύπαρξη μιας τέτοιας ικανότητας.
Για τον Ιμμάνουελ Καντ, η λογική ,είναι η δύναμη να συνθέτουμε σε μια ενότητα, μέσω νοητικών αρχών, τις έννοιες που μας παρέχει ο νους. Τη λογική που μας παρέχουν οι a priori αρχές ή έμφυτες ιδέες, ο Καντ την αποκαλεί Καθαρό Λόγο όπως π.χ. στο έργο του Κριτική του Καθαρού Λόγου, διακρίνοντάς την από τον Πρακτικό Λόγο που απασχολείται ειδικά με την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών…. http://el.wikipedia.org









Το Συναίσθημα από την άλλη είναι μια ψυχική κατάσταση που συνοδεύεται από μεταβολές του οργανισμού και είναι αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας …………διαφέρει από την συγκίνηση, γιατί έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από αυτήν……..










Καρδιά και λογική λοιπόν…….. δύο πράγματα άκρως αντίθετα…….. δύο μέτρα και δύο σταθμά………. δύσκολο έργο το να τα κάνεις να συνυπάρχουν ……. μα ακόμα πιο δύσκολο το να καταφέρεις να κρατήσεις τις ισορροπίες μεταξύ τους ………..άθλος τεράστιος ……. μα όχι ανέφικτος…….
Προσωπικά……. στις δύσκολες στιγμές , προσπαθώ να κλείνω τα μάτια και τα αυτιά της λογικής και να βλέπω με τα μάτια της καρδιάς……….. εκείνη θα μου δείξει το δρόμο…… πάντα δείχνει τον δρόμο…… κάποιες φορές είναι δύσκολος…… μα τι στο καλό ???.....αξίζει τον κόπο !!!!.........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου