Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

~ * Οικογενειακα Μυστικά του βασιλιά Tut 1ο * ~


Στοιχεία DNA αποκαλύπτει την αλήθεια για τους γονείς του βασιλιά αγοριού και νέα στοιχεία για τον πρόωρο θάνατό του.

Φωτογραφία από Kenneth Garrett







Μούμιες συλλάβει τη φαντασία μας και τις καρδιές μας. Γεμάτη μυστικά και τη μαγεία, που κάποτε ήταν άνθρωποι που έζησαν και αγάπησαν, όπως κάνουμε και σήμερα.
Πιστεύω ότι πρέπει να τιμήσει αυτούς τους αρχαίους νεκρούς και να τους αφήσουμε να αναπαυθεί εν ειρήνη.
Υπάρχουν κάποια μυστικά των Φαραώ, ωστόσο, ότι μπορεί να αποκαλύπτεται μόνο μέσα από τη μελέτη μούμιες τους. Με τη διεξαγωγή αξονικές τομογραφίες της μούμιας βασιλιά Τουταγχαμών, είχαμε την ευκαιρία το 2005 για να αποδείξει ότι δεν είχε πεθάνει από ένα χτύπημα στο κεφάλι, όπως πολλοί πίστευαν. Η ανάλυσή μας έδειξε ότι μια τρύπα στο πίσω μέρος του κρανίου του είχε γίνει κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι Τουταγχαμών πέθανε όταν ήταν μόλις 19-ίσως και αμέσως μετά ο ίδιος υπέστη κάταγμα στο αριστερό του πόδι. Υπάρχουν όμως και μυστήρια που περιβάλλουν Τουταγχαμών ότι ακόμη και ένα αξονικό τομογράφο, δεν μπορούν να αποκαλύψουν. Τώρα έχουμε ερωτάται ακόμα βαθύτερα στην μούμια του και επέστρεψε με εξαιρετικές αποκαλύψεις για τη ζωή του, τη γέννησή του, και το θάνατό του.
Για μένα η ιστορία του Τουταγχαμών είναι σαν ένα παιχνίδι του οποίου λήγει εξακολουθεί να γράφεται. Η πρώτη πράξη του δράματος ξεκινά γύρω στο 1390 π.Χ., αρκετές δεκαετίες πριν από τη γέννηση του Τουταγχαμών, όταν ο μεγάλος φαραώ Αμενχοτέπ ΙΙΙ αναλαμβάνει το θρόνο της Αιγύπτου. Έλεγχος μια αυτοκρατορία που εκτείνεται 1200 μίλια από τον Ευφράτη στα βόρεια της τέταρτης καταρράκτη του Νείλου στο νότο, αυτό το βασιλιά του 18ου δυναστείας είναι πλούσιο πέρα ​​φαντάζονται. Μαζί με ισχυρή βασίλισσα Tiye του Αμενχοτέπ ΙΙΙ κανόνες για 37 χρόνια, η λατρεία των θεών των προγόνων του, πάνω απ 'όλα Αμμωνα, ενώ οι άνθρωποι του ευημερούν και τεράστια ροή πλούτου στους βασιλικούς ταμεία από τις ξένες συμμετοχές της Αιγύπτου.
Εάν η πράξη μου είναι σχετικά με την παράδοση και τη σταθερότητα, την Πράξη ΙΙ είναι εξέγερση. Όταν Αμενχοτέπ ΙΙΙ πεθαίνει, είναι διαδέχθηκε ο δεύτερος γιος του, ο Αμενχοτέπ IV-μια παράξενη οραματιστής που γίνεται μακριά από Αμμωνα και τους άλλους θεούς του κράτους Πάνθεον και λατρεύει αντ 'αυτού μια ενιαία θεότητα γνωστή ως Aten, ο δίσκος του ήλιου. Στο πέμπτο έτος της βασιλείας του, αλλάζει το όνομά του σε Ακενατόν, «αυτός που είναι επωφελής για την Aten." Ο ίδιος ανυψώνει την ιδιότητα του θεού που ζουν και εγκαταλείπει την παραδοσιακή θρησκευτική πρωτεύουσα των Θηβών, την οικοδόμηση μια μεγάλη τελετουργική πόλη 180 μίλια προς τα βόρεια, σε τόπο που σήμερα ονομάζεται Αμάρνα. Εδώ ζει με μεγάλη γυναίκα του, την όμορφη Νεφερτίτη, και μαζί να χρησιμεύσει ως οι αρχιερείς της Aten, επικουρείται στα καθήκοντά τους από έξι αγαπημένες κόρες τους. Όλη η δύναμη και ο πλούτος της έχει αφαιρεθεί από το Αμμωνα ιεροσύνη, και ο Ατόν βασιλεύει υπέρτατη. Η τέχνη της περιόδου αυτής είναι, επίσης, εμποτισμένη με ένα επαναστατικό νέο νατουραλισμό? Ο Φαραώ τον εαυτό του δεν απεικονίζονται με ένα εξιδανικευμένο πρόσωπο και νεανική, μυώδες σώμα όπως και οι Φαραώ πριν από αυτόν, αλλά ως παράξενα θηλυπρεπής, με κοιλιά και ένα παχύ-χείλη, επιμήκεις πρόσωπο.
Το τέλος της βασιλείας του Ακενατόν είναι cloaked σε σύγχυση, μια σκηνή διαδραματίζεται πίσω από κλειστές κουρτίνες. Ένα ή, ενδεχομένως, κανόνας των δύο βασιλείς για μικρά χρονικά διαστήματα, είτε παράλληλα με Ακενατόν, μετά το θάνατό του, ή και τα δύο. Όπως και πολλοί άλλοι αιγυπτιολόγοι, πιστεύω ότι η πρώτη από αυτές τις «βασιλιάδες» είναι στην πραγματικότητα Νεφερτίτης. Το δεύτερο είναι μια μυστήρια φιγούρα που ονομάζεται Smenkhkare, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα.
Αυτό που ξέρουμε στα σίγουρα είναι ότι όταν η αυλαία ανοίγει στην Πράξη ΙΙΙ, ο θρόνος είναι κατειλημμένη από ένα νεαρό αγόρι: τα εννέα ετών Tutankhaten («η εικόνα που ζουν της Aten"). Εντός των δύο πρώτων ετών της θητείας του στο θρόνο, ο ίδιος και η σύζυγός του, Ankhesenpaaten (κόρη του Ακενατόν και της Νεφερτίτης), να εγκαταλείψει Αμάρνα και να επιστρέψουν στη Θήβα, επαναλειτουργία τους ναούς και την αποκατάσταση της πλούτο και τη δόξα τους. Αλλάζουν τα ονόματά τους να Τουταγχαμών και Ankhesenamun, διακηρύσσοντας την απόρριψή τους από αίρεση Ακενατόν και ανανεωμένη την αφοσίωσή τους στη λατρεία του Αμμωνα.
Στη συνέχεια, η αυλαία πέφτει. Δέκα χρόνια μετά την άνοδό του θρόνου, Τουταγχαμών είναι νεκρός, χωρίς να αφήσει κληρονόμους για να τον διαδεχθεί. Είναι βιαστικά θαμμένα σε ένα μικρό τάφο, σχεδιάστηκε αρχικά για ένα ιδιωτικό πρόσωπο και όχι ενός βασιλιά. Σε μια σπασμωδική κίνηση ενάντια αίρεση Akhenaten του, οι διάδοχοί του κατάφεραν να διαγράψουν από την ιστορία σχεδόν όλα τα ίχνη της Αμάρνα βασιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων Τουταγχαμών.
Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η προσπάθεια να σβήσει τη μνήμη του Τουταγχαμών διατηρηθεί για όλο το χρόνο. Λιγότερο από έναν αιώνα μετά το θάνατό του, η τοποθεσία του τάφου του είχε ξεχάσει. Κρυμμένο από ληστές από δομές που δημιουργήθηκαν ακριβώς από πάνω, παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο μέχρι την ανακάλυψή του το 1922. Περισσότερα από 5.000 αντικείμενα βρέθηκαν μέσα στον τάφο. Όμως, το αρχαιολογικό αρχείο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να φωτίσει πιο προσωπικές οικογενειακές σχέσεις του νέου βασιλιά. Ποιοι ήταν η μητέρα και ο πατέρας του; Τι απέγινε η χήρα του, Ankhesenamun; Είναι οι δύο μουμιοποιημένα έμβρυα που βρέθηκαν στο δικό πρόωρα τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών παιδιά, ή μαρκών της αγνότητας για να τον συνοδεύσει στη μετά θάνατον ζωή;
Για να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, αποφασίσαμε να αναλύσει το DNA του Τουταγχαμών, μαζί με αυτό των δέκα άλλες μούμιες υπάρχει υποψία ότι είναι μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου του. Στο παρελθόν είχα κατά γενετικές μελέτες της βασιλικής μούμιες. Η πιθανότητα απόκτησης εφαρμόσιμη δειγμάτων, χωρίς να αποφεύγεται η μόλυνση από τη σύγχρονη DNA ήταν πολύ μικρή για να δικαιολογήσει ανησυχητικά αυτά τα ιερά παραμένει. Αλλά το 2008 αρκετές γενετιστές με έπεισε ότι το πεδίο είχε προχωρήσει αρκετά μακριά για να μας δώσει μια καλή ευκαιρία να πάρει χρήσιμα αποτελέσματα. Έχουμε συγκροτήσει δύο state-of-the-art DNA αλληλουχίας εργαστήρια, το ένα στο υπόγειο του το μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο και το άλλο στη Σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Η έρευνα θα πρέπει να καθοδηγείται από αιγυπτιακή επιστήμονες: Yehia Gad και Somaia Ισμαήλ από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών στο Κάιρο. Επίσης, αποφάσισε να διενεργήσει αξονικές τομογραφίες όλων των μούμιες, υπό την καθοδήγηση του Ασράφ Σελίμ και Sahar Saleem του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Τρεις διεθνείς εμπειρογνώμονες υπηρέτησε ως σύμβουλοι: Carsten Pusch του Πανεπιστημίου Eberhard Karls του Tübingen, Γερμανία? Albert Zink της EURAC-Ινστιτούτο Μούμιες και την Iceman στο Bolzano, Ιταλία? Και Paul Gostner του Κεντρικού Νοσοκομείου του Bolzano.


http://ngm.nationalgeographic.com/2010/09/tut-dna/hawass-text/9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου