Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

~ * Οικογένειακα Μυστικά του βασιλιά Tut 2ο * ~




Στοιχεία DNA αποκαλύπτει την αλήθεια για τους γονείς του βασιλιά αγοριού και νέα στοιχεία για τον πρόωρο θάνατό του.

Φωτογραφία από Kenneth Garrett





Η ταυτότητα των τεσσάρων από τις μούμιες ήταν γνωστές. Αυτές περιλάμβαναν Τουταγχαμών ο ίδιος, ακόμα στο τάφο του στην Κοιλάδα των Βασιλέων, και τρεις μούμιες που εκτίθενται στο μουσείο της Αιγύπτου: Αμενχοτέπ ΙΙΙ, και Yuya και Tuyu, οι γονείς του μεγάλη βασίλισσα Αμενχοτέπ ΙΙΙ, το Tiye. Μεταξύ των αγνώστων μούμιες ήταν ένα αρσενικό βρέθηκε σε ένα μυστηριώδη τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων είναι γνωστή ως KV55. Αρχαιολογικό και κειμενική απόδειξη πρότεινε αυτό μούμια ήταν πιθανότατα Akhenaten ή Smenkhkare.
Αναζήτησή μας για τη μητέρα και η σύζυγός του Τουταγχαμών επικεντρώθηκε σε τέσσερις γυναίκες αγνώστων στοιχείων. Δύο από αυτά, το παρατσούκλι του "Γέροντα Lady" και το "νεώτερες Lady," είχε ανακαλυφθεί το 1898, το δώρο του και άνετα που στο πάτωμα ενός δωματίου δίπλα στον τάφο του Αμενχοτέπ II (KV35), προφανώς κρυμμένο εκεί από τους ιερείς μετά το τέλος του Νέου Βασιλείου, γύρω στο 1000 π.Χ. Τα άλλα δύο ανώνυμες γυναίκες ήταν από ένα μικρό τάφο (KV21), στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Η αρχιτεκτονική αυτού του τάφου προτείνει μια ημερομηνία τη 18η δυναστεία, και οι δύο μούμιες κρατήστε πατημένο το αριστερό γροθιά τους ενάντια στο στήθος τους σε ό, τι γενικά ερμηνεύεται ως βασιλικός πόζα.
Τέλος, θα επιχειρήσει να αποκτήσει το DNA από τα έμβρυα στον τάφο-δεν Τουταγχαμών μια πολλά υποσχόμενη προοπτική με δεδομένη την εξαιρετικά κακή κατάσταση αυτών μούμιες. Αλλά αν τα καταφέραμε, μπορεί να είμαστε σε θέση να συμπληρώσετε τα κομμάτια που λείπουν σε μια βασιλική παζλ εκτείνεται πάνω από πέντε γενιές.
Για να αποκτήσετε εφαρμόσιμη δείγματα, η γενετιστές εξάγεται ιστού από πολλές διαφορετικές τοποθεσίες σε κάθε μούμια, πάντα από βαθιά μέσα στο οστό, όπου δεν υπήρχε καμία πιθανότητα το δείγμα θα μολυνθεί από το DNA του προηγούμενου αρχαιολόγων-ή οι Αιγύπτιοι ιερείς που είχαν πραγματοποιηθεί το μουμιοποίησης. Εξαιρετική προσοχή λήφθηκε επίσης να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση από τους ίδιους τους ερευνητές. Μετά από τα δείγματα που εξάγονται, το DNA έπρεπε να διαχωριστούν από ανεπιθύμητες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ρητινών αλοιφές και οι ιερείς είχαν χρησιμοποιήσει για τη διατήρηση των οργάνων. Δεδομένου ότι η ταρίχευση ποικίλο υλικό με κάθε μούμια, το ίδιο έκανε τα βήματα που χρειάζονται για να καθαρίσει το DNA. Σε κάθε περίπτωση, το εύθραυστο υλικό θα μπορούσε να καταστραφεί σε κάθε βήμα.
Στο κέντρο της μελέτης ήταν ο ίδιος Τουταγχαμών. Εάν η εξαγωγή και η απομόνωση πέτυχε, το DNA του θα συλληφθεί σε ένα διαυγές υγρό διάλυμα, έτοιμο προς ανάλυση. Προς απογοήτευση μας, ωστόσο, η αρχική λύσεις αποδείχθηκε ένα σκοτεινό μαύρο. Έξι μήνες σκληρής δουλειάς έπρεπε να καταλάβω πώς να αφαιρέσετε το μολυσματικό παράγοντα-μερικές ακόμα αγνώστων στοιχείων των προϊόντων της μουμιοποίηση διαδικασία-και να αποκτήσουν ένα δείγμα έτοιμο για ενίσχυση και την αλληλουχία.
Μετά είχαμε λάβει DNA καθώς και από τα τρία άλλα αρσενικά μούμιες στο δείγμα-Yuya, Αμενχοτέπ ΙΙΙ, και το μυστηριώδες KV55-στόχος μας ήταν να διευκρινιστεί η ταυτότητα του πατέρα του Τουταγχαμών. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα των αρχαιολογικών ρεκόρ ήταν διφορούμενη. Σε αρκετές επιγραφές από την εποχή του, ο Τουταγχαμών αναφέρεται σε Αμενχοτέπ ΙΙΙ, όπως ο πατέρας του, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οριστική, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ο όρος θα μπορούσε επίσης να ερμηνευθεί ως «παππού» ή «πρόγονος». Επίσης, σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές χρονολογία, Αμενχοτέπ ΙΙΙ έχασαν τη ζωή τους περίπου μια δεκαετία πριν Τουταγχαμών γεννήθηκε.
Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο πατέρας του ήταν αντί Akhenaten. Υπέρ αυτής της άποψης είναι ένα σπασμένο μπλοκ από ασβεστόλιθο που βρέθηκαν κοντά Αμάρνα που φέρει επιγραφές καλώντας τόσο Tutankhaten και Ankhesenpaaten αγαπημένα παιδιά του βασιλιά. Επειδή γνωρίζουμε ότι Ankhesenpaaten ήταν η κόρη του Ακενατόν, προκύπτει ότι Tutankhaten (αργότερα Τουταγχαμών) ήταν ο γιος του. Δεν είναι όλοι οι μελετητές βρείτε αυτό πειστικές αποδείξεις, ωστόσο, και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πατέρας του Τουταγχαμών ήταν στην πραγματικότητα η μυστηριώδης Smenkhkare. Πάντα ευνοούσε Akhenaten τον εαυτό μου, αλλά ήταν μόνο μια θεωρία.
Μόλις το DNA τις μούμιες ήταν απομονωμένη, ήταν ένα αρκετά απλό θέμα για να συγκρίνουν τα χρωμοσώματα Υ του Αμενχοτέπ ΙΙΙ, KV55, και Τουταγχαμών και να δείτε ότι ήταν πράγματι σχέση. (Σχετικές άνδρες μοιράζονται το ίδιο μοτίβο του DNA στο χρωμόσωμα Υ τους, δεδομένου ότι αυτό το μέρος του γονιδιώματος ενός αρσενικού κληρονομείται άμεσα από τον πατέρα του.) Αλλά για να διευκρινίσει ακριβή σχέση τους απαιτείται ένα πιο εξελιγμένο είδος των γενετικών αποτυπωμάτων. Κατά μήκος των χρωμοσωμάτων στο γονιδίωμα μας υπάρχουν συγκεκριμένες γνωστές περιοχές όπου το μοτίβο των γραμμάτων του DNA-τα Α, Τ, του G, και του C που αποτελούν τον γενετικό μας κώδικα-διαφέρει σημαντικά μεταξύ ενός ατόμου και ενός άλλου. Αυτές οι παραλλαγές ποσό για διαφορετικούς αριθμούς επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες του ίδιου μερικά γράμματα. Σε περίπτωση που ένα άτομο μπορεί να έχει μια σειρά από γράμματα επαναλαμβάνεται δέκα φορές, για παράδειγμα, μια άλλη άσχετη άτομο μπορεί να έχει την ίδια ακολουθία stuttered 15 φορές, ένα τρίτο πρόσωπο 20, και ούτω καθεξής. Ένας αγώνας μεταξύ δέκα από αυτές τις εξαιρετικά μεταβλητή περιοχές είναι αρκετή για το FBI για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το DNA αριστερά σε μια σκηνή του εγκλήματος και ότι ενός υπόπτου μπορεί να είναι ένα και το αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου