Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

~ * Μελέτες για το κλίμα των τελευταίων 150.000 χρόνων στο οροπέδιο Λασιθίου * ~





Το οροπέδιο Λασιθίου, στα 850 υψόμετρο, περιοχή υψηλού κάλλους, αφού εκτός των άλλων μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70 λειτουργούσαν εκεί περίπου 13.000 ανεμόμυλοι, δημιουργώντας μία μοναδική παγκοσμίως αισθητική εικόνα, τώρα αποτελεί το αντικείμενο μιας καινούργιας επιστημονικής μελέτης, που σκοπό έχει να ανακατασκευάσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150 χιλιάδων ετών στην ανατολική Μεσόγειο










Η έρευνα πραγματοποιείται από τον καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, University College London, σε συνεργασία με τη Νένα Γαλανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον αναπληρωτή καθηγητή Κοσμά Παυλόπουλο του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Αποστολόπουλο του ΕΜΠ. Η έρευνα διεξάγεται με την αρωγή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Οι εργασίες του προγράμματος ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο με γεωφυσική μελέτη της λεκάνης του οροπεδίου, για να καθοριστεί επακριβώς το σημείο της έρευνας. Αυτή τη βδομάδα πραγματοποιείται η δειγματοληψία των προς μελέτη ιζημάτων. Τα ιζήματα μιας φυσικής λεκάνης, όπως αυτή του οροπεδίου Λασιθίου, αποτελούν ένα πολύτιμο αρχείο πληροφοριών για το περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.
Η Κρήτη, ως το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, αποτελεί σταυροδρόμι των κλιματικών συστημάτων των χαμηλών και μεσαίων γεωγραφικών πλατών, όπως και των ανθρώπινων πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου. Παρ' όλα αυτά, οι γνώσεις μας για τις περιβαλλοντικές αλλαγές στο χώρο αυτό παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες.
Σκοπός της εξειδικευμένης και συνδυαστικής αυτής μελέτης διαφορετικών επιστημονικών παραμέτρων είναι να συνδυάσει ιζηματολογικές, γεωχημικές και παλαιοντολογικές αναλύσεις, για να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
* Ποιες ήταν οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις τα τελευταία 150.000 χρόνια;
* Ποιες ήταν οι αλλαγές στη βλάστηση της Κρήτης την εποχή των παγετώνων;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το περιβάλλον που συνάντησαν οι πρώτοι επισκέπτες και κάτοικοι της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου