Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

~ * Μην παίρνετε αντικαταθλιπτικά χωρίς λόγο * ~





undefined





Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών που παίρνουν αντικαταθλιπτικά δεν έχει διαγνωστεί με κάποια ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στις Η.Π.Α..
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται στις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών χωρίς να έχουν αποδεδειγμένα οφέλη, δήλωσαν η Τζίνα Παγκούρα, ψυχολόγος και φοιτήτρια της ιατρικής στο πανεπιστήμιο Μανιτόμπα του Καναδά, και οι συνάδελφοί της που πήραν μέρος στην έρευνα.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αξίζει να παίρνουν αντικαταθλιπτικά άνθρωποι που δεν έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, με δεδομένους τους κινδύνους και τις παρενέργειες των φαρμάκων αυτών» αναφέρει η Παγκούρα στο Reuters.

Για την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Psychology», η Παγκούρα και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από παλαιότερες ψυχιατρικές, επιδημιολογικές έρευνες, οι οποίες περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 20.000 Αμερικανών ενηλίκων που έδωσαν συνεντεύξεις σε γιατρούς από το 2001 έως το 2003.

Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους δήλωσε στους γιατρούς που του πήρε συνέντευξη ότι λάμβανε αντικαταθλιπτικά τον προηγούμενο χρόνο, όμως το ένα τέταρτο αυτών δεν είχε διαγνωστεί με κάποια από τις ασθένειες για τις οποίες χορηγούνται συνήθως τα αντικαταθλιπτικά, όπως η βαριά κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

«Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να απευθύνονται στους γιατρούς τους με προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη και μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως αϋπνίες, κακή διάθεση, δυσκολία στις σχέσεις του κ.τ.λ.» πρόσθεσε η Παγκούρα.

«Τα αντικαταθλιπτικά ίσως να βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως από την άλλη τα προβλήματα αυτά ίσως να μπορούν να ξεπεραστούν από μόνα τους με τον καιρό ή να μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. υποφέρουν από βαριά κατάθλιψη και 40 εκατομμύρια έχουν αγχώδεις διαταραχές.

Με πωλήσεις που το 2010 έφταναν τα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 3% σε σχέση με το 2009, τα αντικαταθλιπτικά βρίσκονται τέταρτα στην κατάταξη με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνότερα στις Η.Π.Α., σύμφωνα με την εταιρεία IMS Health, μία εταιρεία που αναλύει τη φαρμακευτική βιομηχανία.

ΠΗΓΗ: peramatozoa





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου