Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

~ * Επιδρομή γιγαντιαίων καβουριών στην Ανταρκτική * ~









Δεκάδες βασιλικά καβούρια, μήκους 40 εκατοστών, έκαναν την εμφάνισή τους στην Ανταρκτική Χερσόνησο, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό μερίδας της επιστημονικής κοινότητας.
Επιστήμονες κάνουν λόγο για ακόμα μία ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει μετατραπεί σε υπαρκτή απειλή.
"Τα τελευταία 14 εκατομμύρια χρόνια περίπου, αυτά τα είδη καβουριών απουσίαζαν από τα ύδατα της Ανταρκτικής γιατί ήταν πολύ κρύα για να επιβιώσουν. Στην Ανταρκτική Χερσόνησο όμως, τα νερά θερμαίνονται πολύ γρήγορα", εξηγεί ο καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, Κρεγκ Σμιθ.
Ο Σμιθ και οι συνάδελφοί του, που δημοσιεύουν τα συμπεράσματα των ερευνών τους στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, οδήγησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα συνδεδεμένο με καλώδιο οπτικής ίνας σε θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής Χερσονήσου, με βάθος 1.400-850 μέτρων, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τον 1,4 βαθμό Κελσίου.
Εντόπισαν 42 κόκκινους βασιλικούς κάβουρες, ανάμεσά τους και έναν θηλυκό με τα αυγά του, όμως πιστεύουν ότι ο πληθυσμός τους στην περιοχή αριθμεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο ζώα.
Οι βασιλικοί κάβουρες θεωρούνται πολύ απειλητικά ζώα, καθώς μπορούν να συντρίψουν τα καβούκια άλλων ειδών με τα σκληρά κελύφη τους. Μπορούν επίσης να σκάψουν σε μεγάλο βάθος και να παγιδεύσουν τα θηράματά τους, με σκοπό να τα φάνε αργότερα.
Λόγω αυτών ακριβώς των ικανοτήτων τους που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες, οι κάβουρες "προκαλούν τον τοπικό αφανισμό ειδών που έχουν εξελιχθεί στην Ανταρκτική".
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τους γιγαντιαίους βασιλικούς κάβουρες, καθώς πιστεύουν ότι με την πάροδο των ετών και την περαιτέρω θέρμανση των υδάτων, οι πληθυσμοί του θα πολλαπλασιαστούν και θα ανεβούν πιο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου