Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

~ * Στα ουράνια ο «Γαλιλαίος» * ~




Mε καθυστέρηση μίας ημέρας αλλά χωρίς άλλα απρόοπτα εκτοξεύθηκε το μεσημέρι ο Σογιούζ με τους 2 πρώτους δορυφόρους του συστήματος Galileo.




undefined





Πρόκειται για την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό σύστημα πλοήγησης GPS και, σύμφωνα με την Ε.Ε, αναμένεται να δημιουργήσει μία αγορά συνολικής αξίας 90 δισ. ευρώ τα επόμενα 20 χρόνια.
Το πρόγραμμα Galileo κινδύνευσε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να μείνει στα χαρτιά, καθώς υπήρξαν πολλές διαφωνίες εντός της Ε.Ε. αλλά και διενέξεις με τις κοινοπραξίες που είχαν αναλάβει την κατασκευή των δορυφόρων. Τελευταία αναποδιά ήταν η βλάβη που διαπιστώθηκε χθες σε ένα κύκλωμα του ρωσικής κατασκευής πυραύλου Σογιούζ, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε για μία ημέρα η εκτόξευση.
Σε σύγκριση με το GPS το Galileo υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια στον προσδιορισμό της θέσης. Η Ε.Ε. κάνει λόγο για μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών που θα βασίζονται στο Galileo, ξεκινώντας από τη γεωργία και φτάνοντας μέχρι τη διαχείριση στόλων.
"Αν η Ευρώπη θέλει να είναι ανταγωνιστική και ανεξάρτητη στο μέλλον τότε πρέπει να έχει το δικό της σύστημα πλοήγησης και να δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες" δήλωσε ο Χέρμπετ Ρολ, επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνας, Ενέργειας και Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η λειτουργία του Galileo αναμένεται να αρχίσει το 2014, καθώς σταδιακά θα τίθενται σε τροχιά ολοένα και περισσότεροι δορυφόροι. Συνολικά και σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό μέχρι το 2019 θα έχουν τεθεί σε τροχιά και οι 30 δορυφόροι του δικτύου.



http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=319569




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου