Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

~ * Ιταλοί πειραματόζωα στην Ελβετία λόγω κρίσης * ~







Η κρίση στέλνει τους Ιταλούς στην Ελβετία προκειμένου να γίνουν πειραματόζωα για νέα φάρμακα. Η αμοιβή για τους ενδιαφερόμενους -κυρίως ανέργους ή φοιτητές- δεν είναι ευκαταφρόνητη. Για «δουλειά» μόλις έξι ημερών πληρώνονται με 1.200 ευρώ.

Στην Ιταλία που μαστίζεται από την οικονομική ύφεση και την ανεργία, η αγορά ανθρώπων-πειραματόζωων είναι ακμάζουσα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας της Λομβαρδίας, επειδή ο μεγαλύτερος εργοδότης βρίσκεται κοντά.

Είναι οι ελβετικές κλινικές στο καντόνι του Τιτσίνο, στις οποίες οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στρέφονται για να κάνουν δοκιμή παλιών και νέων φαρμάκων τους στον άνθρωπο. Τα επίδοξα πειραματόζωα χρησιμοποιούν τον όρο «κούρα» για να δικαιολογήσουν το ταξίδι τους στην Ελβετία.

Δεν λένε σε κανέναν ότι πάνε να δοκιμάσουν φάρμακα, ώστε να διαπιστωθεί η επικινδυνότητά τους ή όχι. Τα 1.200 ευρώ της αμοιβής είναι αρκετά, όχι μόνο για να δώσουν ανάσα στα πενιχρά οικονομικά τους ή για να καλύψουν τα δίδακτρά τους, αλλά και για να εξασφαλίσουν εχεμύθεια.

Υστερα από προσπάθεια, ο ρεπόρτερ της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» Φεντερίκο Ρούφο κατάφερε να γίνει δεκτός σε μια από τις τρεις κλινικές. Παρέμεινε εκεί όχι μόνον για έξι μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί συνήθως η «δουλειά», αλλά για έναν μήνα. Εκεί μετατράπηκε σε πειραματόζωο για τις δοκιμές, και με τη βοήθεια κρυφής κάμερας κατέγραφε όσα συνέβησαν.

Τα 1.200 ευρώ για μόλις έξι μέρες νοσηλείας αποτελούν πόλο έλξης για τους περισσότερους, επειδή ισοδυναμούν με μισθό ενός μήνα. Κάθε εθελοντής που θέλει να εισπράξει αυτό το ποσό απλώς θέτει στη διάθεση των γιατρών το σώμα και το αίμα του, ώστε να ελέγξουν πάνω του τα αποτελέσματα οποιουδήποτε σκευάσματος, από ένα αντιόξινο για το στομάχι, μέχρι ένα ισχυρό φάρμακο για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Πηγή:greekradar



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου