Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

~ * Περιμένοντας να «ξεσπάσουν» ηλιακές καταιγίδες * ~




Υστερα από χρόνια ηρεμίας, ο Ηλιος μας επανέρχεται «δριμύτερος» με ηλιακές καταιγίδες, που μάλιστα αναμένονται αρκετά έντονες.

Μέσα στη βδομάδα ο Ηλιος σημείωσε έπειτα από πολύ καιρό νέα έκλαμψη, που προερχόταν από το «καλοκάγαθο τέρας» -όπως αποκαλούν οι επιστήμονες την πλέον ενεργή περιοχή του άστρου από το 2005. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κέντρο Space Weather Prediction, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δεκάδες ηλιακές κηλίδες, μεταξύ των οποίων μια μεγέθους όσο 17 πλανητών σαν τη Γη.

Η τελευταία αυτή έκλαμψη δεν καταγράφηκε από την πλευρά της Γης, αλλά κατά την περιστροφή των δύο ουρανίων σωμάτων, η ενεργή περιοχή γυρίζει αργά προς τον πλανήτη μας, κατά τους ειδικούς, θα τον «αντικρίζει» σε περίπου πέντε ημέρες και υπολογίζεται ότι θα παραμείνει σ' αυτή τη θέση για δύο εβδομάδες.

Οι εκλάμψεις είναι βίαιες εκρήξεις στην ατμόσφαιρα του Ηλιου, συγκεκριμένα στο ηλιακό στέμμα και τη χρωμόσφαιρα και παράγουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και συχνά αυτός ο «ηλιακός άνεμος» προκαλεί προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνίας. Η συχνότητα εμφάνισης των ηλιακών εκλάμψεων εξαρτάται από την «ενεργή» ή την «ήσυχη» φάση του Ηλιου. Η ηλιακή δραστηριότητα μεταβάλλεται σ' έναν κύκλο 11 ετών, κατά την αιχμή του υπάρχουν συνήθως περισσότερες κηλίδες, άρα και περισσότερες εξάρσεις. Η πρώτη ηλιακή έκλαμψη καταγράφηκε στα αστρονομικά δεδομένα την 1η Σεπτεμβρίου 1859.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου