Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

~ * Χαμαιλέοντας-μινιατούρα 30 χιλιοστών! * ~







Η Φύση δεν παύει να εκπλήσσει στην Μαδαγασκάρη, το νησιωτικό κράτος που μπορεί να καυχιέται ότι τα εννέα στα 10 είδη που φιλοξενεί απαντώνται μόνο στην επικράτειά της.

Ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερα άγνωστα έως σήμερα είδη χαμαιλέοντα, αν και στην περίπτωση του ενός δυσκολεύτηκαν και αυτό γιατί είναι ο μικρότερος που έχει εντοπιστεί έως σήμερα, με το μήκος του να μην ξεπερνά τα 30 χιλιοστά.

Τα νέα είδη ανήκουν στο γένος Brookesia ή χαμαιλέοντες των φύλλων. Οι επιστήμονες, που γράφουν για την ανακάλυψή τους στην επιθεώρηση PLoS ONE, έδωσαν δικαίως στο μικρότερο από αυτά την ονομασία Brookesia micra. Όπως αναφέρουν, τα αρσενικά του είδους αναπτύσσονται φθάνοντας τα 16 χιλιοστά από τη μύτη έως την αρχή της ουράς, ενώ περιλαμβανομένης της ουράς τους, τα ενήλικα και των δύο φύλλων φθάνουν μέχρι τα 30 χιλιοστά.

Πώς όμως εντοπίζεις κανείς ένα από τα μικρότερα σπονδυλωτά στον κόσμο; Όπως λέει ο επικεφαλής των ερευνητών Φρανκ Γκλαβ, η εμπειρία είναι απαραίτητη, όμως «ήταν και θέμα τύχης». Η ομάδα του αναζητούσε τις μικροσκοπικές σαύρες στο σκοτάδι, με τη βοήθεια φακών, με την ελπίδα να τις εντοπίσει την ώρα που κοιμούνταν. Τα τέσσερα είδη κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα σκαρφαλώνουν στα κλαδιά των δέντρων για να κοιμηθούν.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου