Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

~ * Τα πρώτα ζώα του πλανήτη * ~








Οργανισμοί που μοιάζουν με σπόγγους φαίνεται πως είναι τα πρώτα ζώα που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας. Απολιθώματα του είδους ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στο εθνικό πάρκο Ετόσα της Ναμίμπια στην Αφρική και σύμφωνα με τη χρονολόγηση που έγινε, τοποθετούνται δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση των ζώων.

Τα απολιθώματα, που έχουν σχήμα μικροσκοπικού βάζου, χρονολογούνται προ 550 - 760 εκατ. ετών, αντίθετα από τα πρώτα ζώα που εμφανίστηκαν πριν από 600 - 650 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό νοτιοαφρικανικό περιοδικό «South African Journal of Science».

Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί, που διέθεταν πολύ μικρές τρύπες στο σώμα τους για να περνά μέσα από αυτές το νερό, μπορούν να θεωρηθούν οι απώτατοι πρόγονοι του ανθρώπου, δήλωσε ο γεωλόγος Τόνι Πρέιβ του σκοτσέζικου πανεπιστημίου Σεν Αντριους.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η ανακάλυψη ότι οι αρχέγονοι ζωικοί οργανισμοί μπορεί να εμφανίστηκαν πριν από 760 εκατ. χρόνια, ταιριάζει με τις εκτιμήσεις των γενετιστών που μελετούν τα «μοριακά ρολόγια», δηλαδή τις διαχρονικές διαφορές ανάμεσα στο DNA ενός είδους και των προγόνων του.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου