Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

~ * «Κατά παραγγελία» η ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία * ~




Χτύπημα «κατά παραγγελία» εκτέλεσαν οι δύο δράστες της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δίωξης Αρχαιοκαπηλείας. Οπως προκύπτει από την κατάθεση της 48χρονης αρχαιοφύλακα, την οποία ακινητοποίησαν οι δράστες, αλλά και από τις κινήσεις τους που καταγράφηκαν από το κλειστό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, αναζητούσαν συγκεκριμένα εκθέματα.





Η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία.

Σχετικά με τον τρίτο φύλακα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.
«Μου ζήτησαν να τους δείξω τα χρυσά στεφάνια, τη συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου και ένα χρυσό δαχτυλίδι», κατέθεσε η αρχαιοφύλακας Αγγελική Κανελλοπούλου στους αστυνομικούς.

Οι δύο ληστές φάνηκε να ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι για τον τρόπο φύλαξης του Μουσείου, γι' αυτό και επέλεξαν την ώρα που θα μπορούσαν να δράσουν ανενόχλητοι.

Δεν ήταν όμως εξίσου πληροφορημένοι για το πού φυλάσσονταν τα αντικείμενα που ήθελαν. Ετσι, η συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου που ήταν ένας από τους στόχους τους δεν φυλάσσεται στο συγκεκριμένο μουσείο, αλλά σε άλλο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Η βραδινή βάρδια στο παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τελειώνει στις 6 το πρωί. Ο νυχτοφύλακας, ο οποίος οπλοφορεί, παραδίδει τα κλειδιά στο φυλάκιο του νέου Μουσείου.

Ελλείψει πόρων, μεσολαβεί ένα νεκρό διάστημα 6 - 7.30 π.μ. στο οποίο δεν υπάρχει καμία φύλαξη και ο χώρος προστατεύεται μόνο από τον συναγερμό.

Στις 7.30 έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους 3 φύλακες στο Μουσείο. Ομως μόνο μία πήγε στην ώρα της. Το χρονικό αυτό διάστημα οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι δύο ληστές πέρασαν ανενόχλητοι στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η απαράδεκτη πολιτική της εφεδρείας και της μείωσης προσωπικού σε ένα τέτοιο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων παραδίδει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας στα χέρια αδίστακτων ληστών και οπλοφόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων».

Αναφέρει επίσης ότι είχε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού ως απόρροια των μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και δανειστές.

«Οι αρχαιοφύλακες εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ένας φύλακας ίσον κανένας φύλακας. Δυστυχώς η θέση της Ομοσπονδίας για εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού από το μέτρο της εφεδρείας και των περικοπών των θέσεων δεν εισακούστηκαν εγκαίρως και έρχεται αυτό το τραγικό περιστατικό να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς».

Θυμίζει δε στην κ. Μέρκελ ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκπαιδεύτηκαν εκατοντάδες Γερμανοί αρχαιολόγοι στο πλαίσιο της παραχώρησης και συνεργασίας που έχει το ελληνικό κράτος με τις ξένες αρχαιολογικές σχολές, τονίζοντας ότι η συνέχιση της πιεστικής της πολιτικής οδηγεί στην απώλεια και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και καταλήγει λέγοντας ότι η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ απαιτεί άμεσα τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την κάλυψη και στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων στο υπουργείο και την εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού
από την πολιτική της εφεδρείας και των απολύσεων.
Η πορεία των ερευνών
·Όσοι γνωρίζουν οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση μπορούν είτε ανώνυμα είτε επώνυμα να επικοινωνήσουν στους αριθμούς 11012 (Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και 210 647 6188 (Τμήμα Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής) που λειτουργεί από 08.00 έως 23.00 καθημερινά. Επίσης μπορούν να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: financialpolice@hellenicpolice.gr
Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών. Ήδη, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να «σαρωθεί» η περιοχή και να εντοπιστούν τυχόν κλήσεις των δραστών.

Στη διάθεση των ειδικών έχει τεθεί και το υλικό από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Επιπλέον, στα 200 μέτρα, στο πίσω μέρος του μουσείου εντοπίστηκαν πλαστικά κύπελλα από καφέ, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας, προκειμένου να εξεταστούν για τυχόν αποτυπώματα.

Σχετικά με τον τρόπο διαφυγής, εξετάζεται η πιθανότητα να περπάτησαν μέχρι κάποιο κοντινό σημείο και στη συνέχεια να επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο. Είναι πιθανό να κινήθηκαν μέσω μικρών δρόμων, ώστε να μην πέσουν σε μπλόκο της Αστυνομίας.

Για το λόγο αυτόν, αυξάνονται οι πιθανότητες, είτε να υπήρχε συνεργός των δύο δραστών που γνώριζε την περιοχή, είτε οι ίδιοι οι δράστες να ήταν από την περιοχή.
Σχετικά με τη φύλακα που ήρθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μας εξήγησε το συμβάν, από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».
«Από το εσωτερικό του μουσείου δεν έχει κλαπεί ξανά κάτι, αλλά από τον έξω χώρο έχουν κλαπεί αντικείμενα παλαιότερα», δήλωσε στον ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς.
Ο ευρύτερος χώρος που σημειώθηκε η ληστεία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Στις έρευνες συμμετέχει εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, και ένα ελικόπτερο super puma. 

Αρχαιοφύλακες: «Ελλιπές προσωπικό»

«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε κλοπή, αλλά ληστεία που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο Μουσείο με καλάσνικοφ και μάλιστα αφού πρώτα είχε απενεργοποιηθεί ο συναγερμός από τη φύλακα. Το περιστατικό της Εθνικής Πινακοθήκης, τον περασμένο Ιανουάριο, είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση» δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημακάκο, σήμερα παραμένουν κενές 1.200 οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων σε όλην την Ελλάδα, ενώ περίπου 130 φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2011, προκειμένου να εξαιρεθούν από το μέτρο της εφεδρείας.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και περαιτέρω μείωση του προσωπικού φύλαξης, καθώς οι αρχαιφύλακες δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εφεδρείας. «Το χειρότερο είναι ότι δεν αναμένονται προσλήψεις συμβασιούχων» λέει ο κ. Δημακάκος.

Προβλήματα φύλαξης αντιμετωπίζουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως σε νησιά, ενώ και ο αριθμός φύλαξης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας και των τεσσάρων Μουσείων δεν θεωρείται επαρκής από την Πανελλήνια Ένωση υπαλλήλων φυλάξεως αρχαιοτήτων.
Πώς έγινε η ληστεία
Ληστές χτύπησαν στις 7.30 το πρωί της Παρασκευής ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι δύο δράστες εισέβαλαν με μάσκες κρατώντας καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα από την οποία ζήτησαν συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν υπήρχαν όμως στο Μουσείο.
Στη συνέχεια, αφού την έδεσαν και τη φίμωσαν έσπασαν τις προθήκες και έφυγαν αφού πήραν όσα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα μπορούσαν να μεταφέρουν.
Οι δράστες αφαίρεσαν από πέντε προθήκες του Μουσείου περίπου 65 μικρά χάλκινα και πήλινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι, που απεικονίζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσο διέφυγαν οι ληστές, αλλά εκτιμάται ότι είχαν κάποιο όχημα κοντά στο μουσείο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου