Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

~ * Έρευνα για θεραπεία της τύφλωσης με βλαστοκύτταρα * ~




undefined



Δύο κλινικές μελέτες που θα ελέγξουν αν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μπορούν να θεραπεύουν δύο ανίατες παθήσεις των οφθαλμών ξεκίνησαν στις Η.Π.Α.. Είκοσι τέσσερις ασθενείς θα πάρουν μέρος στην κλινική έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στο Jules Stein Eye Institute στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Los Angeles (UCLA).

Οι ασθενείς πάσχουν είτε από γεροντικό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου (dry age-related macular degeneration-AMD), μία από τις πιο κοινές μορφές τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο και η κύρια αιτία απώλειας όρασης ατόμων μεγαλύτερων των 55 ετών, είτε από δυστροφία της ωχράς κηλίδας του Stargardt (Stargardt's macular dystrophy), μία κληρονομική ασθένεια που εκδηλώνεται μεταξύ 10 και 20 ετών. Και οι δύο ασθένειες προκαλούνται από τη σταδιακή απώλεια των επιθηλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς (retinal pigment epithelial cells-RPE cells), τα οποία βρίσκονται στον οφθαλμό και υποστηρίζουν, προστατεύουν και θρέφουν τα φωτοευαίσθητα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την όραση.

Οι ασθενείς της δοκιμής αυτής θα λάβουν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που έχουν προγραμματιστεί να συμπεριφέρονται ως RPE κύτταρα. Η θεραπεία αναπτύχθηκε από την Advanced Cell Technology (ACT) στην Μασαχουσέτη και είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αρουραίους και ποντίκια. Ο αρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να ελέγξει την ασφάλεια και ανεκτικότητα της θεραπείας και να εξετάσει αν μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της ασθένειας. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μελλοντικές κλινικές μελέτες θα εξερευνήσουν την ανασχέτηση ή αντιστροφή των αποτελεσμάτων αυτών των διαταραχών. Οι αυτές κλινικές δομικές αποτελούν το δεύτερο πρόγραμμα στις Η.Π.Α. που εξερευνά τη χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων σε θεραπευτικές ιατρικές προσεγγίσεις.


Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου