Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

~ * Δημιούργησαν βιονικούς φακούς επαφής * ~




 




Ένα βήμα πιο κοντά προς μια νέα γενιά φακών επαφής, οι οποίοι θα προβάλλουν εικόνες και γραπτά κείμενα εν όσω ο χρήστης τους φοράει, βρίσκονται επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Φινλανδία.
Τους φακούς αυτούς έως σήμερα τους είχαμε απολαύσει σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές επιστημονικής φαντασίας, όπως ο Εξολοθρευτής, ο οποίος κοιτάζει αντικείμενα και ανθρώπους, βλέποντας να περνούν μπροστά από τα μάτια του όλες οι πληροφορίες που τους αφορούν.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, έφεραν αυτού του είδους την τεχνολογία ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς όχι μόνο δημιούργησαν έναν βιονικό φακό, αλλά τον δοκίμασαν κιόλας σε κουνέλια - και μάλιστα με επιτυχία.
Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Journal of Micromechanics and Microengineering», ο φακός είναι εφοδιασμένος με ένα μεμονωμένο φως LED, μία κεραία που δέχεται την ισχύ και τις πληροφορίες με ασύρματη σύνδεση και ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα - όλα με μέγεθος που μετριέται σε νανόμετρα, δηλαδή σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

Tα πειράματά τους έδειξαν πως είναι ασφαλής, άνετος στο μάτι και δεν δημιουργεί προβλήματα στο οπτικό πεδίο.
Έχει όμως και μερικά προβλήματα. Το πρώτο είναι να βρεθεί μια καλή πηγή ισχύος: το πρωτότυπo λειτουργεί μόνο όταν βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοστών από μια ασύρματη μπαταρία.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως το μικροκύκλωμα που έχει ενσωματωθεί πάνω του, επιτρέπει την αναπαραγωγή λιγοστών πληροφοριών. Οι ερευνητές, όμως, πιστεύουν πως θα κατορθώσουν να ενσωματώσουν εκατοντάδες ακόμα πίξελ στον εύκαμπτο φακό τους, παράγοντας πολύπλοκες ολογραφικές εικόνες.

Οδηγοί και ψυχαγωγία

Σε τι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν οι βιονικοί φακοί; Για πολλά πράγματα, σύμφωνα με τους επινοητές τους.
Κατ’ αρχήν, θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιούν οι πάντες για να ελέγχουν τα email τους, να βλέπουν τι κάνουν οι φίλοι τους στο Facebook και να διαβάζουν τα sms τους με έναν εντελώς hands-free τρόπο.
Πιο πρακτικά ακόμα, οι οδηγοί θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιούν για να βλέπουν έναν χάρτη όταν κάνουν ένα ταξίδι ή για να ελέγχουν την ταχύτητά τους δίχως να κοιτάζουν το καντράν.
Οι βιονικοί φακοί θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν τα βιντεοπαιχνίδια σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ή – πιο σημαντικό ακόμα – θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για αυτόματο έλεγχο της υγείας (λ.χ. με τοποθέτηση βιοαισθητήρων στο σώμα που θα καταγράφουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή την πίεση).
Εστιακή απόσταση

Το όλο εγχείρημα αποτελεί πνευματικό παιδί του δρος Μπάμπακ Αμίρ Πράβιτζ, αναπληρωτή καθηγητή Βιονανοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο. Όπως εξήγησε, η δημιουργία του πρωτότυπου φακού υπερσκέλισε ένα σημαντικό εμπόδιο: να εστιάσει το μάτι σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται στην επιφάνειά του.
Φυσιολογικά, μπορούμε να δούμε κάτι καθαρά μόνο όταν βρίσκεται αρκετά εκατοστά μακριά από τα μάτια μας. Ωστόσο, ο δρ Πράβιτζ και συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Άαλτο, στην Φινλανδία, κατόρθωσαν να προσαρμόσουν τους φακούς και να μηδενίσουν σχεδόν την εστιακή απόσταση.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εντάξουν αρκετά πίξελ στον φακό τους, ώστε να αναπαραχθεί ένα προκαθορισμένο κείμενο.


Πηγή : Web Only




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου