Κυριακή 29 Απριλίου 2012

~ * Γρεβενά: Τηλεσκόπιο με καθαρή θέα από το 2014 * ~






undefined 






Πεντακάθαρη θέα προς τα αστέρια και το διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουν από το 2014 οι επιστήμονες που θα παρατηρούν το σύμπαν από το ερευνητικό τηλεσκόπιο με διάμετρο ένα μέτρο και σαράντα εκατοστά, το οποίο θα τοποθετηθεί στο αστεροσκοπείο του Όρλιακα.

Στην περιοχή εκείνη, άλλωστε, οι συνθήκες για κάτι τέτοιο είναι ιδανικές καθώς δεν υπάρχει καθόλου φωτορύπανση ενώ η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη και απαλλαγμένη από ρύπους.

Μάλιστα, τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό δεν θα έχουν μόνο όσοι θα βρίσκονται στο αστεροσκοπείο, αλλά και οι επιστήμονες από κάθε ερευνητικό κέντρο της γης που θα συνδέονται με τον Όρλιακα, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των δορυφόρων, «αγοράζοντας» χρόνο ερευνητικής παρατήρησης από τον φορέα που θα δημιουργήσουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Γρεβενών.

Εξάλλου, επιδίωξη των τοπικών αρχών είναι να δημιουργηθούν περιφερειακά του αστεροσκοπείου και άλλες δομές που θα προσελκύσουν πολλούς ερευνητές και ερασιτέχνες αστρονόμους και θα τονώσουν την τουριστική κίνηση στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, εντός του Ιουλίου αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο κατασκευής του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα.

Αυτό σημαίνει ότι η δημοπράτησή του θα είναι εφικτή τον Σεπτέμβριο και η ανάδειξη του αναδόχου του τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Η έναρξη των εργασιών τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2013 και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους το 2014.

Παρόμοιος είναι και ο προγραμματισμός για το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς που προβλέπεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εντός του καλοκαιριού και να ολοκληρωθεί επίσης το 2014.

Εκεί θα εκτίθενται όλα τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο που έχουν μπει και στο βιβλίο Γκίνες.

«Φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη του Κέντρου Παλαιοντολογίας σε σημείο αναφοράς παγκοσμίως ώστε να υλοποιούνται διεθνείς συνεργασίες και να συνεχιστούν οι έρευνες στη Δυτική Μακεδονία.

Περιμένουμε, άλλωστε, να προκύψουν από αυτές και άλλα ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή, που πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια ήταν μια τεράστια ζούγκλα», σχολιάζει στο ΑΜΠΕ ο κ. Κουπτσίδης.

Αναλυτική παρουσίαση των δύο παραπάνω έργων στο ευρύ κοινό θα γίνει απόψε σε ειδική εκδήλωση στα Γρεβενά, παρουσία του καθηγητής Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη, και της αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., Ευαγγελίας Τσουκαλά.


http://www.zougla.gr/perivallon/article/grevena-tileskopio-me-ka8ari-8ea-apo-to-2014




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου