Σάββατο 5 Μαΐου 2012

~ * Black Hole Caught Red-Handed in a Stellar Homicide * ~























Πασαντίνα, Καλιφόρνια - Οι αστρονόμοι έχουν συγκεντρώσει τις πιο άμεσες αποδείξεις ακόμη από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα τεμαχισμού ένα αστέρι που περιπλανήθηκε πάρα πολύ κοντά. Galaxy Evolution της NASA Explorer, ένα χώρο-παρατηρητήριο, και η Pan-STARRS1 τηλεσκόπιο στην κορυφή Haleakala του στη Χαβάη ήταν μεταξύ των πρώτων για να βοηθήσει να εντοπίσουμε τα αστρικά κατάλοιπα.



Υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, που ζυγίζουν εκατομμύρια έως και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο, κρύβονται στα κέντρα των περισσότερων γαλαξιών. Αυτά τα βαριά τέρατα βρίσκονται ήσυχα μέχρι ένα ανυποψίαστο θύμα, όπως ένα άστρο, περιπλανιέται αρκετά κοντά για να ξεσκίζουν εκτός από την ισχυρή βαρυτική τους συμπλέκτες.
Οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει αυτά τα αστρικά ανθρωποκτονίες πριν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί το θύμα. Χρησιμοποιώντας διάφορα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Suvi Gezari του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, MD, προσδιόρισε το θύμα ως ένα αστέρι πλούσια σε αέριο ήλιο. Το άστρο βρίσκεται σε ένα γαλαξία 2,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Τα αποτελέσματα της ομάδας εμφανίζονται σε απευθείας σύνδεση σημερινή έκδοση του περιοδικού Nature.
"Όταν το αστέρι είναι σπάσαν από τις δυνάμεις της βαρύτητας της μαύρης τρύπας, ένα μέρος των λειψάνων του άστρου πέφτει στη μαύρη τρύπα, ενώ το υπόλοιπο εξάγεται σε υψηλές ταχύτητες," δήλωσε ο Gezari. «Βλέπουμε τη λάμψη από το αστρικό αερίου πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα την πάροδο του χρόνου. Είμαστε μάρτυρες επίσης τη φασματική υπογραφή του εκτινάσσεται αερίου, την οποία θεωρούμε ότι είναι ως επί το πλείστον ήλιο. Είναι σαν να έχουμε τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων από τη σκηνή του εγκλήματος . Επειδή υπάρχει πολύ λίγο υδρογόνο και ήλιο κυρίως του φυσικού αερίου, έχουμε εντοπίσει από το μακελειό ότι η θανάτωση αστέρι έπρεπε να ήταν το ήλιο-πλούσιο πυρήνα της μια πιο ελαφριά αστέρι. "
Αυτή η παρατήρηση δίνει ιδέες για το σκληρό περιβάλλον γύρω από τις μαύρες τρύπες και τους τύπους των άστρων που στροβιλίζονται γύρω τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το άτυχο αστέρι είχε μια βούρτσα με το μεγαθήριο μαύρη τρύπα.
Η ομάδα πιστεύει ότι το υδρογόνο-γεμάτο φάκελο του αστεριού γύρω από τον πυρήνα είχε αφαιρεθεί πριν από πολύ καιρό από την ίδια μαύρη τρύπα. Το αστέρι μπορεί να ήταν κοντά στο τέλος της ζωής του. Μετά καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα υδρογόνου του, είχε μάλλον διογκωθεί σε μέγεθος, να γίνει ένας κόκκινος γίγαντας. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το αστέρι ήταν φουσκωμένη περιτύλιξη γύρω από τη μαύρη τρύπα σε μια ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά, παρόμοια με επιμήκη τροχιά του κομήτη γύρω από τον ήλιο. Σε μία από τις στενές προσεγγίσεις του, το αστέρι αφαιρέθηκε από διογκωμένο-την ατμόσφαιρα του από την ισχυρή βαρύτητα της μαύρης τρύπας. Η αστρική παραμένει συνέχισε το ταξίδι του γύρω από το κέντρο, μέχρι να αποτολμήσει ακόμη πιο κοντά στην μαύρη τρύπα για να αντιμετωπίσουν την τελική διάλυση της.
Οι αστρονόμοι εικάζουν απογυμνωμένο κύκλο αστέρια την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας. Οι στενές επαφές είναι σπάνια, με συχνότητα περίπου κάθε 100.000 χρόνια. Για να βρείτε αυτή την περίπτωση, η ομάδα παρακολούθησε Gezari εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες στο υπεριώδες φως με το Galaxy Evolution Explorer, και στο ορατό φως με την Pan-STARRS1. Pan-STARRS, μικρή για Πανοραμική τηλεσκόπιο Έρευνα και ταχείας αντίδρασης, σαρώνει όλο το νυχτερινό ουρανό για όλα τα είδη των μεταβατικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ-νόβα.
Η ομάδα έψαχνε για ένα λαμπρό φωτοβολίδα στο υπεριώδες φως από τον πυρήνα ενός γαλαξία με μια προηγουμένως αδρανείς μαύρη τρύπα. Και τα δύο τηλεσκόπια εντόπισε μία τον Ιούνιο του 2010. Οι αστρονόμοι συνέχισαν να παρακολουθούν την έξαρση που έφτασε στο αποκορύφωμά φωτεινότητα ένα μήνα αργότερα και σιγά-σιγά έσβησε κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Η φωτεινότητα εκδήλωση ήταν παρόμοια με την εκρηκτική ενέργεια που αποδεσμεύτηκε από ένα σουπερνόβα, αλλά η άνοδος στην κορυφή ήταν πολύ πιο αργή, λαμβάνοντας περίπου το ένα-και-α-μισό μήνα.
"Όσο μεγαλύτερη είναι η εκδήλωση διήρκεσε, η πιο ενθουσιασμένοι που πήραμε, γιατί συνειδητοποιήσαμε αυτό είναι είτε ένα πολύ ασυνήθιστο σουπερνόβα ή ένα εντελώς διαφορετικό είδος της εκδήλωσης, όπως ένα αστέρι που σπάσαν από μια μαύρη τρύπα", δήλωσε το μέλος της ομάδας Armin Υπόλοιπο το Space Telescope Science Institute στη Βαλτιμόρη.

Αυτός ο υπολογιστής-προσομοιωμένη εικόνα δείχνει αέριο από παλιρροιακά τεμαχισμένο αστέρι πέφτει σε μια μαύρη τρύπα. Μερικά από το φυσικό αέριο είναι επίσης να αποβάλλονται σε υψηλές ταχύτητες στο διάστημα. Οι αστρονόμοι παρατήρησαν την έκλαμψη στο υπεριώδες φως χρησιμοποιώντας Galaxy της NASA Evolution Explorer και στο οπτικό φως χρησιμοποιώντας την Pan-STARRS1 τηλεσκόπιο στο όρος Haleakala, Χαβάη. Το φως προέρχεται από το αέριο που πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα, και λαμπερό ήλιο από ήλιο-πλούσιο φυσικό αέριο του αστεριού αποβληθεί από το σύστημα. Πιστωτικά Εικόνα: NASA / JPL-Caltech / JHU / UCSC > μεγέθυνση
Με τη μέτρηση της αύξησης της φωτεινότητας, οι αστρονόμοι υπολόγισαν μάζα της μαύρης τρύπας να είναι αρκετά εκατομμύρια ήλιους, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το μέγεθος της μαύρης τρύπας Γαλαξία μας.
Φασματοσκοπικές παρατηρήσεις σχετικά με τις πολλαπλές μέτρων τηλεσκόπιο στο όρος Παρατηρητηρίου Hopkins στην Αριζόνα έδειξε ότι η μαύρη τρύπα κατάπινε πολλά ηλίου. Φασματοσκοπία χωρίζει το φως σε χρώματα του ουράνιου τόξου του, η οποία δίνει τα χαρακτηριστικά ενός αντικειμένου, όπως η θερμοκρασία και αέρια μακιγιάζ.
Για να αποκλείσει εντελώς την πιθανότητα ενός ενεργού πυρήνα έξαρση του γαλαξία, η ομάδα χρησιμοποίησε το Chandra της NASA Παρατηρητήριο ακτίνων-Χ για να μελετήσει το καυτό αέριο. Chandra έδειξε ότι τα χαρακτηριστικά του φυσικού αερίου δεν ταιριάζουν με εκείνα από ένα ενεργό γαλαξιακό πυρήνα.
Για εικόνες, βίντεο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την μελέτη, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://hubblesite.org/news/2012/18 .
Για γραφικά και πληροφορίες σχετικά με το Galaxy Evolution Explorer, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.nasa.gov/galex και http://www.galex.caltech.edu .
Whitney Clavin 818-354-4673
Jet Propulsion Laboratory, Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Whitney.clavin @ jpl.nasa.gov JD Harrington 202-358-0321 έδρα, Ουάσιγκτον jdharrington@nasa.gov 2012-122














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου