Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

~ * Προσεχώς… γύρος του κόσμου με τη βοήθεια του Ήλιου * ~






Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το ταξίδι του πρώτου αεροσκάφους, που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Το «Solar Impulse» πραγματοποίησε ομαλή προσγείωση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μαρόκου, Ραμπάτ, ύστερα από πτήση 19 ωρών. Είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Μπαράχας» της Ισπανίας, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη διηπειρωτική πτήση του είδους αυτού και καταδεικνύοντας τη δυναμική που έχουν οι αερομεταφορές που δε μολύνουν το περιβάλλον.

Το σχέδιο για την κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους, ικανού να πετά μόνο με ηλιακή ενέργεια ξεκίνησε το 2003, με 10ετή προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ και με τη συμμετοχή μηχανικών από την ελβετική εταιρία «Schindler» και την βελγική «Solvay».

Την Τρίτη, το αεροσκάφος πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ σε ένα από τα πιο στενά του σημεία. Η συγκεκριμένη πτήση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τους συμμετέχοντες, αφού αποτελεί το πρώτο βήμα για τον γύρο του κόσμου μέσα στο 2013 ή το 2014.

Το ηλιακό αεροπλάνο, που κινείται χάρη σε 12.000 ηλιακές κυψέλες, είχε κάνει την πρώτη του πτήση τον Απρίλιο του 2010, ολοκληρώνοντας με επιτυχία πτήση διάρκειας 26 ωρών, τρεις μήνες αργότερα, χρονικό διάστημα που θεωρείται παγκόσμιο ρεκόρ για αεροσκάφος κινούμενο με ηλιακή ενέργεια.


Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας





1 σχόλιο: