Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

~ * Νέους αυστηρούς κανόνες αντιμετωπίζουν όσοι Βρετανοί παρενοχλούν άλλους μέσω του Διαδικτύου * ~










Διαχειριστές ιστοσελίδων μπορεί σύντομα να είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν τα ονόματα όσων δημοσιεύουν υβριστικά ή δυσφημιστικά σχόλια στις σελίδες τους, κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία των θυμάτων τέτοιων ενεργειών και στην επίσπευση της εκδίκασης των σχετικών υποθέσεων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Κένεθ Κλαρκ είπε ότι η πρόταση θα ενισχύσει τη νομική προστασία των διαχειριστών ιστοσελίδων, οι οποίοι θα υπακούουν στους κανόνες. «Ο νόμος, με τη σημερινή του μορφή, δεν επιτρέπει την τιμωρία όσων επιδίδονται σε δυσφήμιση μέσω του Ιντερνετ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφίσει νομικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να προστατεύουν την υπόληψή τους αποτελεσματικά», είπε ο κ. Κλαρκ.
Τον περασμένο μήνα, η πετρελαϊκή εταιρία Gulf Keystone έγινε το τελευταίο θύμα της πρακτική αυτής, με τους εκπροσώπους της να διαμαρτύρονται έντονε στην κυβέρνηση Κάμερον. Η άσκηση δίωξης παραμένει, όμως, χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, εν μέρει λόγω της δυσκολίας εξασφάλισης δικαστικού εντάλματος για την αποκάλυψη της ταυτότητας των συκοφαντών.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι διαχειριστές ιστοσελίδων θα λειτουργούν ως μεσολαβητές και θα προσπαθούν να επιτύχουν συμβιβασμό μεταξύ του συγγραφέα των επίμαχων σχολίων και του ενάγοντος. Αν οι προσπάθειες μεσολάβησης αποτύχουν, ο διαχειριστής θα υποχρεούται να παραδώσει τα στοιχεία του συγγραφέα, ώστε ο ενάγων να μπορεί να καταφύγει στην ποινική δικαιοσύνη. Η ιστοσελίδα δεν θα φέρει ποινική ευθύνη, εφόσον εφαρμόσει τους παραπάνω κανόνες.
Ο Νόμος Δυσφήμισης της κυβέρνησης Κάμερον αποσκοπεί να καταστήσει τη διαδικασία κατάθεσης αγωγών για συκοφαντική δυσφήμιση απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης.
Οι βρετανικοί νόμοι συκοφαντικής δυσφήμισης θεωρούνται από τους αυστηρότερους στον κόσμο, καθώς ο εναγόμενος είναι αυτός που πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του. Οι επικριτές της βρετανικής νομοθεσίας υπογραμμίζουν, όμως, ότι ο νόμος ευνοεί τους εύπορους ενάγοντες.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου