Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

~ * Ανακοινώνονται νέα στοιχεία για το «σωματίδιο του Θεού» * ~






Την ύπαρξη ικανών αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη του υποατομικού σωματιδίου «μποζόνιο του Χιγκς» ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την Τετάρτη οι επιστήμονες του μεγαλύτερου επιταχυντή στον κόσμο, του CERN στην Ελβετία.






Ο Βέλγος φυσικός, καθηγητής του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB, Φρανσουά Ενγκλέρ, αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει την ανακάλυψη του μποζονίου την Τετάρτη, στο επιστημονικό σεμινάριο που οργανώνει ο CERN. Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, ο Βέλγος επιστήμονας, εκ των πρωτεργατών της ανακάλυψης, θα μπει έτσι και στον κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο Νομπέλ.
Το μποζόνιο Μπράουτ-Ενγκλέρ-Χιγκς αποκαλείται επίσης και μποζόνιο του Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού». Η επικύρωση της ύπαρξης του μποζονίου αναμένεται να κάνει αίσθηση αφού «όλη η φυσική από την αρχή του 20ού αιώνα βασίζεται σε αυτό», εξήγησε ο Ενγκλέρ. Μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Μπράουτ, που έχει πλέον πεθάνει, και τον Βρετανό Πίτερ Χιγκς είχαν εισηγηθεί το 1964 την ύπαρξη αυτού του «μηχανισμού του Χιγκς» ο οποίος εξηγεί τη μάζα των άλλων στοιχειωδών σωματιδίων.
Το αμερικανικό εργαστήριο Fermilab ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα τελευταία δεδομένα από τον επιταχυντή σωματιδίων Tevatron δείχνουν ότι το μποζόνιο υπάρχει. Ωστόσο «θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στην Ευρώπη για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την ανακάλυψη», τόνισε ο Ρομπ Ρόζερ, ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου, σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Fermilab.
Ο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) στον οποίο ανήκει ο LHC, έχει ανακοινώσει ότι την Τετάρτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη για να ανακοινωθούν οι τελευταίες ανακαλύψεις από τα πειράματα για την αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς. Στην επιστημονική κοινότητα κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι πρόκειται να γίνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση.
kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου