Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

~ * Φως στο μυστήριο της Αμέλια Ερχαρτ * ~



Νέα ευρήματα δείχνουν πως η αμερικανίδα αεροπόρος είχε καταφέρει να προσγειωθεί σε νησί του Ειρηνικού







Ηρθε μήπως η στιγμή να λυθεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αεροπλοΐας; Πρωτοπόρος των αιθέρων και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, βραβευμένη με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό, η Αμέλια Ερχαρτ κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της υπήρξε στην κυριολεξία θρυλική. Πρώτη φορά βρέθηκε στον αέρα σε ηλικία μόλις επτά ετών όταν προσπάθησε να «απογειώσει» ένα ξύλινο κιβώτιο από τη σκεπή του σπιτιού της. Το 1922 πέταξε με το πρώτο της αεροπλάνο σε ύψος 14.000 ποδών, ενώ έξι χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό ως συνεπιβάτις. Το 1932 αποφάσισε να τον διασχίσει ξανά πετώντας μόνη της αυτή τη φορά και ένα χρόνο έπειτα πέταξε και πάλι μόνη από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Την 1η Ιουνίου 1937 η Ερχαρτ θα αρχίσει την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου σχεδίου της, να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου με ένα δικινητήριο αεροπλάνο Λόκχιντ Ηλέκτρα και συνοδοιπόρο τον Φρεντ Νόοναν. Εχοντας διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της συνολικής απόστασης, το αεροσκάφος της Ερχαρτ θα εξαφανιστεί πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στις 2 Ιουλίου 1937 η αμερικανίδα πρωτοπόρος των αιθέρων κηρύχθηκε αγνοούμενη και στις 5 Ιανουαρίου 1939 θανούσα.
Σήμερα, ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται πως εντόπισε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος της Ερχαρτ δεν συνετρίβη, πως η αμερικανίδα πιλότος κατάφερε να το προσγειώσει σε ένα μικρό νησί κοντά στο Κιριμπάτι όπου επιβίωσε για μερικές εβδομάδες, ίσως και μήνες πριν τελικά αφήσει την τελευταία της πνοή. Ερευνητές τoυ Διεθνούς Ομίλου για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR), οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης της Ερχαρτ εδώ και 23 χρόνια, θεωρούν πως τα συντρίμμια που διακρίνονται σε μια υποβρύχια λήψη που έγινε στη συγκεκριμένη περιοχή τον προηγούμενο μήνα, κατά πάσα πιθανότητα είναι του αεροσκάφους της. «Εντοπίσαμε συντρίμμια τα οποία μοιάζουν να είναι τμήματα από σύστημα προσγείωσης αεροπλάνου», δήλωσε ο υπεύθυνος των ερευνών Ρίτσαρντ Γκιλέσπι, υπογράμμισε όμως πως «το μυστήριο δεν έχει λυθεί ακόμη». Οι υποβρύχιες λήψεις έγιναν στην ατόλη Νικουμαρόρο, δυτικά του Κιριμπάτι, όπου στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί και άλλα αντικείμενα - μια πουδριέρα, ένα σωληνάριο κρέμας προσώπου, κομμάτια ρούχων - που πιθανώς ανήκαν στην Ερχαρτ. Εχοντας στο πλευρό τους τον Τομ Μπάλαρντ, τον άνθρωπο που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς και την υποστήριξη της Χίλαρι Κλίντον η οποία είναι φανατική οπαδός της Ερχαρτ, οι ερευνητές της TIGHAR ευελπιστούν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης της εξαιρετικής αεροπόρου.

ΣΕΝΑΡΙΑ. Από τότε που εξαφανίστηκε και για τα επόμενα 75 χρόνια, η ζωή και κυρίως το τέλος της Ερχαρτ δεν σταμάτησαν να απασχολούν την αμερικανική κοινωνία. Μετά την εξαφάνισή της, ο πρόεδρος Ρούζβελτ (ήταν προσωπικός της φίλος) διοργάνωσε εκτεταμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό της δίχως όμως αποτέλεσμα. Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη συντριβή του αεροσκάφους και τον θάνατό της δεν υπήρχαν, τη θέση των ερευνών άρχισαν να παίρνουν οι εικασίες. Το αεροπλάνο της Ερχαρτ καταρρίφθηκε από Ιάπωνες οι οποίοι τη συνέλαβαν και τη δίκασαν με την κατηγορία της κατασκοπείας ισχυρίζονταν μερικοί, ενώ κάποιοι άλλοι πίστευαν πως ύστερα από μακρά περίοδο εγκλεισμού της σε φυλακή της Ιαπωνίας κατάφερε να επιστρέψει στην Αμερική και να συνεχίσει τη ζωή της, όχι ως Αμέλια Ερχαρτ αλλά ως Αϊριν Μπλουμ.



http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4746544

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου