Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

~ * Καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή με σκόνη από αστεροειδείς * ~










Σκωτσέζοι επιστήμονες προτείνουν τη δημιουργία ενός σύννεφου σκόνης πάνω από τη Γη για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσα από ελεγχόμενη έκρηξη ενός αστεροειδούς. (Φωτό: Charlotte Lücking, ESA, NASA).

Σκωτσέζοι επιστήμονες προτείνουν τη δημιουργία ενός σύννεφου σκόνης πάνω από τη Γη για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το σύννεφο αυτό θα σχηματιστεί μετά από ελεγχόμενη έκρηξη ενός αστεροειδούς και θα παράσχει «σκιά» στον πλανήτη μας, προφυλάσσοντάς τον από περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

Η πρόταση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ιδεών γεωμηχανικής, που σκοπεύουν να αλλάξουν το κλίμα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μηχανικές μεθόδους μεγάλης κλίμακας και όχι την παραδοσιακή προσέγγιση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων. Εν μέσω κλιματικών μοντέλων που προβλέπουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,1 - 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, τέτοιου είδους προτάσεις αποκτούν περισσότερους υποστηρικτές, με δύο να είναι οι επικρατέστερες ιδέες. Η πρώτη είναι η τοποθέτηση γιγαντιαίων κατόπτρων στο διάστημα, που όμως απαιτεί εξωπραγματικά κόστη κατασκευής και μεταφοράς.

Η δεύτερη και λιγότερο πολύπλοκη είναι η δημιουργία στρωμάτων σκόνης μεταξύ Γης και Ήλιου, που θα λειτουργούν όπως τα σύννεφα στην ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα με αυτή την πρόταση είναι ότι η κοσμική ακτινοβολία και η συνδυαζόμενη έλξη από τον Ήλιο και τα άλλα ουράνια σώματα θα οδηγούσε στην διασκόρπιση αυτών των στρωμάτων. Οι Σκωτσέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Strathclyde τώρα προτείνουν τη λύση χρησιμοποίησης ενός αστεροειδούς, ο οποίος θα κρατούσε με το πεδίο βαρύτητάς του τη σκόνη κοντά του και θα παρείχε την απαραίτητη προστασία στη Γη.

Ο αστεροειδής θα βρίσκεται στο σημείο Lagrange L1 (1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη), όπου οι βαρύτητες από τη Γη και τον Ήλιο αλληλοεξουδετερώνονται. Ένας κατάλληλος υποψήφιος είναι ο αστεροειδής 1036 Γανυμήδης, με μάζα 130 τρις κιλά. Με τη μεγάλη του μάζα θα μπορούσε να συγκρατήσει ένα αρκετά μεγάλο σύννεφο σκόνης (περίπου 2.500 χιλιόμετρα πλατύ και 5 τρις κιλά μάζας) το οποίο με τη σειρά του θα μπλόκαρε περίπου το 6,5% της ηλιακής ακτινοβολίας που κανονικά θα έφτανε στη Γη, σταματώντας την αύξηση της θερμοκρασίας.

Φυσικά η μεγαλύτερη πρόκληση του σχεδίου θα ήταν η μετακίνηση του Γανυμήδη στο σημείο L1, αλλά υπάρχει η εναλλακτική συγκέντρωσης αρκετών μικρότερων αστεροειδών στη θέση του. Aλλωστε, η εταιρεία Planetary Resources του ελληνικής καταγωγής Peter Diamandis σχεδιάζει να επιτύχει την εκμετάλλευση μικρού μεγέθους αστεροειδών για εξόρυξη έως το 2025. Αξίζουν επίσης να σημειωθούν και οι πιθανώς έντονες κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις για μία τέτοια αποστολή.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στην ιδέα τους τον επόμενο μήνα, αλλά σημειώνουν ότι τέτοιου είδους λύσεις προορίζονται όχι ως μόνιμες, αλλά για να κερδίσουν χρόνο έως ότου μειωθούν οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.



http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2240917



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου