Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

~ * Μαύρη τρύπα Blast μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ * ~



An illustration of a powerful burst of material ejected from a quasar.


Έκρηξη είναι τουλάχιστον πέντε φορές πιο ισχυρή από ό, τι στο παρελθόν παρατηρήθηκαν γεγονότα.

Andrew Fazekas
για το National Geographic News
Δημοσιεύθηκε 28 του Νοέμβρη, 2012

Οι αστρονόμοι έχουν δει ένα ρεκόρ έκρηξη αερίου και σκόνης που ρέει από ένα τέρας μαύρη τρύπα πάνω από 11,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Η υπερμεγέθης βαρύτητα καλά, με μια μάζα από ένα έως τρία δισεκατομμύρια ήλιους, κρύβεται στον πυρήνα του ένα κβάζαρ-μια κατηγορία εξαιρετικά φωτεινό και ενεργητικός γαλαξίες-που ονομάστηκε SDSS J1106 1939. (Βλέπε "Black Hole Εκρήξεις Υπέρθερμο πρώιμο σύμπαν.")

«Ανακαλύψαμε την πιο ενεργητική εκροή κβάζαρ δει ποτέ, τουλάχιστον πέντε φορές πιο ισχυρό από εκείνα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Ναούμ Arav, ένας αστρονόμος στο Virginia Tech και συν-συγγραφέας της μελέτης που θα δημοσιευθεί στο Astrophysical Journal .

Χρησιμοποιώντας τα ισχυρά τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου στη Χιλή, Arav και η ομάδα του ήταν σε θέση να την ταχύτητα ρολογιού και άλλες ιδιότητες της εκροής.

Ερυγές υλικό από όσο 400 φορές το βάρος του ήλιου μας, κάθε χρόνο, η έκρηξη βρίσκεται σχεδόν χίλια έτη φωτός από το κβάζαρ και έχει μια ταχύτητα περίπου 18 εκατομμύρια μίλια (29 εκατομμύρια χιλιόμετρα) ανά ώρα.

"Ελπίζαμε να δούμε κάτι τέτοιο, αλλά η απόλυτη δύναμη αυτού του εκροή μας πήρε ακόμα από την έκπληξη», δήλωσε ο Arav.

Η κεντρική μαύρη τρύπα σε αυτό το κβάζαρ είναι αλήθεια δυναμό γίγαντας. Είναι εκτιμάται ότι θα είναι ανοδική από χίλιες φορές μεγαλύτερη μάζα από το ένα στο Γαλαξία μας, την παραγωγή ενέργειας σε ποσοστά περίπου εκατό φορές υψηλότερες από τη συνολική ισχύ του γαλαξία μας. (Βλέπε μαύρη τρύπα εικόνες.)

Ενδείξεις για την εξέλιξη των γαλαξιών

Υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι αρκετά μεγάλο για να καταπιεί ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα και είναι διαβόητη για την αντιγραφή και την κατάποση, εκτός αστέρια. Αλλά, επίσης, δύναμη απόμακρα κβάζαρ και διασπείρουν υλικό σε υψηλές ταχύτητες.

(Βλέπε "Monster Black Holes Gobble δυαδικά αστέρια για να μεγαλώσουν;")


Οι εκροές έχουν υποψίες να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γαλαξιών, εξήγησε Arav, αλλά ερωτήματα επιμένουν για χρόνια στην αστρονομική κοινότητα ως προς το εάν ήταν αρκετά ισχυρό.

Αυτό που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σούπερ εκροή θα μπορούσε να λύσει μεγάλα κοσμικά μυστήρια, συμπεριλαμβανομένου του πώς η μάζα του γαλαξία που συνδέεται με την κεντρική μαύρη τρύπα του μάζα και γιατί υπάρχει μια σχετική έλλειψη των μεγάλων γαλαξιών σε όλο το σύμπαν.

"Πιστεύω ότι αυτό είναι το όπλο που καπνίζει για πολλές θεωρητικές ιδέες που χρησιμοποιούν τη μηχανική παραγωγή ενέργειας από τα κβάζαρ να λύσει πολλά σημαντικά προβλήματα στο σχηματισμό των γαλαξιών και σμήνους γαλαξιών", δήλωσε ο Arav.

Ενώ Korista Kirk, ένας αστρονόμος δεν συνδέεται με τη μελέτη, πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι λίγο πρόωρο, η έρευνα αναμένεται να ρίξει νέο φως στις πιο ισχυρές και λιγότερο κατανοητή μερίδες των τυπικών εκροές κβάζαρ.

"Τα θαυμάσια φασματοσκοπικά δεδομένα του κβάζαρ είχε επιτρέψει μια σημαντική ανακάλυψη για την ποσοτικοποίηση των energetics του τι είναι πιθανώς ένα τυπικό εκροή κβάζαρ", δήλωσε ο Korista, καθηγητής αστρονομίας στο Western Michigan University.

"Αυτό είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα στην συναρμολογώντας την ιστορία της εξέλιξης των γαλαξιών, και στην αποσαφήνιση του ρόλου των κβάζαρ σε αυτήν την ιστορία."


http://news.nationalgeographic.com/news/2012/11/121128-black-hole-blast-biggest-science-galaxies-space/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου