Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

~ * Η Γαλλία απαγορεύει τη δισφαινόλη Α * ~



Η μονομερής απαγόρευση της BPA προκαλεί αντιδράσεις από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης


Η Γαλλία απαγορεύει τη δισφαινόλη Α


Η δισφαινόλη Α (BPA) χρησιμοποιείται ευρέως στις εσωτερικές πλαστικές επενδύσεις πολλών συσκευασιών, καθώς και σε ορισμένα πλαστικά μπουκάλια


Παρίσι 
Παρά τις αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θεωρούν ότι η μονομερής απαγόρευση μιας ουσίας δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο εντός της ΕΕ, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη νόμο που απαγορεύει τη δισφαινόλη Α (BPA) στις συσκευασίες τροφίμων.

Το διαβόητο χημικό, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για μια σειρά παρενεργειών όπως οι ορμονικές διαταραχές, οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος, θα απαγορευτεί από το 2013 στις συσκευασίες βρεφικών τροφίμων και από το 2015 στις συσκευασίες όλων των τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση BPA στα μπιμπερό, ωστόσο Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δεν θεωρεί ότι το μέτρο πρέπει να γενικευτεί, καθώς οι ενήλικες και τα παιδιά εκτιμάται ότι δεν κινδυνεύουν.

Σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης

Η δισφαινόλη Α, ένα πολύ διαδεδομένο χημικό συστατικό, βρίσκεται στις πλαστικές εσωτερικές επενδύσεις κουτιών και κονσερβών καθώς και σε μερικά πλαστικά μπουκάλια. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τους κινδύνους της, καθώς προκαλεί διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα, ενώ είναι επίσης ουσία καρκινογόνα και νευροτοξική. Το 2011, μια έκθεση της γαλλικής Υπηρεσίας για την Υγειονομική Ασφάλεια των Τροφίμων (ANSES) υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί «χωρίς καθυστέρηση».

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα και χωρίς τροποποιήσεις κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από τη Γερουσία. Είχε αρχίσει τη διαδρομή του στο κοινοβούλιο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2011.

Πάντως η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν διαμαρτυρηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεση της Γαλλίας να επιβάλλει μονομερώς την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο δεν έχει επιστημονική αιτιολόγηση και δημιουργεί εμπόδιο στο εμπόριο τροφίμων εντός της ΕΕ.

διαφορετικές μεθοδολογίες

Οι μελέτες της Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και της γαλλικής Υπηρεσίας για την Υγειονομική Ασφάλεια των Τροφίμων (ANSES) ακολούθησαν διαφορετικές μεθοδολογίες. Η EFSA προέβη σε εκτίμηση της επικινδυνότητας (risk assessment), κατά την οποία υπολογίζεται η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης. Αντίθετα, η ANSES πραγματοποίησε εκτίμηση κινδύνου (hazard assessment), στην οποία εξετάζεται το εάν η ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

Με άλλα λόγια, η EFSA εκτιμά ότι η BPA είναι απίθανο να βλάπτει τους καταναλωτές μέσω της κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων, ενώ η ANSES εκτιμά ότι η ΒPA θα μπορούσε να προκαλεί βλάβες,

Η EFSA είχε αντιδράσει στη γνωμοδότηση της ANSES επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν το θέμα κάνοντας μεταξύ άλλων ενέσεις BPA στα πειραματόζωα, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί πρακτικά στον άνθωπο. Επέκρινε επίσης τη γαλλική υπηρεσία για λάθη στη μεθοδολογία της έκθεσης.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επίσης έκρινε ότι η δισφαινόλη Α στις συσκευασίες των τροφίμων είναι απίθανο να βλάπτει την υγεία ενηλίκων ή παιδιών. Παρόλα αυτά, απαγόρευσε τη χρήση της σε μπιμπερό.


http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=488534


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου