Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

~ * O Τ. rex των ποταμών * ~


O Pannoniasaurus inexpectatus ήταν ο φόβος και τρόμος του γλυκού νερού...



O Τ. rex των ποταμών



Νέα Υόρκη 
Η μελέτη των απολιθωμάτων ενός γιγάντιου ερπετού δείχνει ότι ήταν ο κυρίαρχος των ποταμών την εποχή των δεινοσαύρων. Ο Pannoniasaurus inexpectatus είχε μήκος 6 μέτρων, άκρα που μοιάζουν με εκείνα των σαυρών της στεριάς και κρανίο που θυμίζει κροκόδειλο.

Ο κυρίαρχος των ποταμών

Τα πρώτα ευρήματα του ζώου εντοπίστηκαν πριν από 13 χρόνια στην Ουγγαρία και έκτοτε έχουν εντοπιστεί πολλά απολιθώματα τόσο από νεαρά όσο και ενήλικα άτομα του είδους που ανήκει στην οικογένεια των μοσασαύρων. Ολα τα ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε περιοχές που έβριθαν σε ποτάμια την εποχή που ζούσε αυτό το ερπετό. Ο P. inexpectatus είναι το πρώτο είδος μοσασαύρων που ζούσε σε γλυκό νερό ενώ επίσης είχε ορισμένα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάριν η ουρά του P. inexpectatusδεν μοιάζει με την ουρά κανενός είδος μοσασαύρων.

«Το μέγεθος του P. inexpectatus τον καθιστά τον μεγαλύτερο θηρευτή που γνωρίζουμε ότι υπήρχε εκείνη την εποχή στο γλυκό νερό» αναφέρει ο Λάζλο Μάκαντι, παλαιοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ουγγαρίας και μέλος της ομάδας ειδικών που μελετούν τα ευρήματα. Οπως έγινε γνωστό, έχει αποφασισθεί να συνεχισθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων απολιθωμάτων που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέα στοιχεία για το είδος, για την κίνησή του, το διαιτολόγιό του κλπ.






Ο P. inexpectatus ήταν ο φόβος και τρόμος του γλυκού νερού



http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=489684



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου