Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

~ * ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ * ~







Το γιγαντιαίο καλαμάρι είναι ο απόλυτος γίγαντας του ωκεανού. Κυνηγάει ψάρια στο σκοτεινό και κρύο βυθό. Μήκος: έως 15 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: έως 2.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Μεταξύ άλλων, το Loligo Forbesii, με μήκος 30 εκατοστά.

 IMAGE: DEEPSEAPHOTOGRAPHY.COM









Ο γιγάντιος ιαπωνικός κάβουρας-αράχνη δεν μπορεί να κινηθεί σε ταραγμένα νερά. Μήκος: έως 4 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: έως 800 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Κάβουρες της άμμου όπως ο Hyas sp., με διάμετρο 30 εκατοστά.

 IMAGE: PAT MORRIS / ARDEA








Τα πόδια της θαλάσσιας αράχνης είναι τόσο μακριά και λεπτά, που δεν θα άντεχαν στα κύματα της επιφάνειας. Διάμετρος: έως 75 εκατοστά. Βάθος στο οποίο ζει: έως 7.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Nymphon Brevirostre, με διάμετρο 4 εκατοστά.

 IMAGE: N. WU / MINDEN PICTURES









Γιγαντιαίος Βαθυνόμος. Μήκος: έως 40 εκατοστά. Βάθος στο οποίο ζει: έως 2.200 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Idotea Baltica, μήκους 3 εκατοστών. 

IMAGE: NOA








Το σπαθόψαρο ανεβαίνει στην επιφάνεια σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και εφόσον τα νερά είναι ήρεμα. Μήκος: έως 11 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: έως 1.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Ουσιαστικά δεν υπάρχει.

 IMAGE: SEAPICS.COM








Ψαράδες από τη Νέα Ζηλανδία έπιασαν για πρώτη φορά το 2007 ένα ενήλικο γιγαντιαίο καλαμάρι. 

IMAGE: SCANPIX







Η αχιβάδα-γίγαντας Calyptogena Magnifica ζει από το θειάφι των υδροθερμικών αναβλύσεων. Μήκος: έως 30 εκατοστά. Βάθος στο οποίο ζει: έως 2.500 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: αχιβάδες όπως αυτές του γένους Tellina με μήκος κέλυφους 1 εκατοστό. 

IMAGE: DEEPSEARCHPHOTOGRAPHY.COM











Τα σκουλήκια-γίγαντες του βυθού, Riftia. Μπορεί να έχουν πάχος όσο κι ένας καρπός χεριού. Μήκος: 2,4 μέτρα. Βάθος στο οποίο ζει: 5.000 μέτρα. Συγγενείς στην επιφάνεια: Διάφορα είδη σκουληκιών, πολλά με μήκος έως 5 εκατοστά.

 IMAGE: DEEPSEAPHOTOGRAPHY.COM










Με διάμετρο 4 μέτρων, ο γιγάντιος ιαπωνικός κάβουρας είναι ο ασυναγώνιστος βασιλιάς των καρκινοειδών. 

IMAGE: SEAPICS.COM










Κάτω από τεράστιες υδάτινες μάζες, στο βυθό του ωκεανού, ζώα σαν το θαλάσσιο ισόποδο αποκτούν τεράστιο μέγεθος. Το ζώο είναι 13 φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι οι χερσαίοι συγγενείς του. 

IMAGE: David Schrichte / SEAPICS.COM




http://www.scienceillustrated.gr/site/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου