Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

~ * Η πόλη κάτω από τα κύματα: Παυλοπέτρι * ~




undefined




Μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις, κοντά στην Παντάνασσα στα νότια της Λακωνίας, αναδημιουργήθηκε με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ένα λιμάνι, δρόμοι και πλατείες, σπίτια με κήπους, ρούχα απλωμένα στις αυλές μαρτυρούν έναν αστικό τρόπο ζωής, μόνο που πρόκειται για την Εποχή του Χαλκού!

Το Παυλοπέτρι ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, που περιλάμβανε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο. Ανεξάρτητες και μη οικίες μέχρι και δύο ορόφων συνυπήρχαν με δημόσια κτίρια. Εντυπωσιάζει, δε, το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού, που σύμφωνα με τα ευρήματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου» δήλωσε ο Δρ Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Όσα ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία: κτίρια, πλατείες, δρόμοι και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί βυθίστηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη υποθέτει πως ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη πως υποχώρησε το έδαφος, ενώ η τρίτη αποδίδει το γεγονός σε τσουνάμι.



Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης




http://www.zougla.gr/perivallon/article/i-poli-kato-apo-ta-kimata-pavlopetri



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου