Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

~ * Δείτε τα αόρατα δίκτυα επικοινωνιών της Αθήνας και παίξτε με τα data * ~






Βραβευμένοι καλλιτέχνες από το Βερολίνο έρχονται τον Μάιο 2013 στην Αθήνα για να διερευνήσουν, με την ενεργό συμμετοχή των Αθηναίων, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της πόλης, να αντιληφθούν και να χαρτογραφήσουν τον άυλο ιστό της διακίνησης των δεδομένων της και να στραφούν προς νέα ελεύθερα μοντέλα διακίνησης πληροφορίας.

...Τι; Φανταστείτε την τεχνολογία να μπερδεύεται με την τέχνη...

To Datenspiel/Dataplay περιγράφεται ως μια «ενότητα με εργαστήρια για τα δίκτυα, τα δεδομένα και τις αόρατες ροές διακίνησης τους στο αστικό περιβάλλον». Αναφέρεται στη σύγχρονη πόλη ως «υβριδική» που μοιάζει οικεία, παιγνιώδης αλλά και ανιχνεύσιμη και επικεντρώνεται στις νέες προκλήσεις και τις αντιφάσεις της. Στα εργαστήρια επιχειρείται να γίνουν ορατές οι νέες αρχιτεκτονικές των δικτύων στους κατοίκους της πόλης.

Το εγχείρημα επιλεμελείται η κα Δάφνη Δραγώνα στο Goethe-Institut Athen, το οποίο έγινε πράξη σε συνεργασία με το Frown και την υποστήριξη του Ερευνητικού και Πανεπιστημιακoύ Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (Ε.Π.Ι.Ε.Ε.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. To Datenspiel είναι μία παράλληλη δράση του διεθνούς συνεδρίου Hybrid City II – subtle Revolutions.

Όλα τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Frown Tails, Αγίας Ελεούσης 14 και Πρωτογένους  στο Μοναστηράκι, τηλ. 210 32.53.668  (http://www.frowntails.com/).
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη.

Για την συμμετοχή σας θα πρέπει να υποβάλλεται αίητση έως τις 28 Απριλίου 2013

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.goethe.de/athen

Convert Computing
με τον Julian Oliver
19 – 22 Μαΐου 2013
5 – 9 μμ
Διαρροές δεδομένων χάρη σε αντικείμενα υπεράνω υποψίας
Μήπως μπορούν οι ίδιοι οι χρήστες να διεκδικήσουν τον έλεγχο της διακίνησης των πληροφοριών; Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν πώς μικροί υπολογιστές, ικανοί να προηγηθούν στο διαδίκτυο και να εντοπίσουν δεδομένα  μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο όταν ενσωματωθούν σε μικρά καθημερινά αντικείμενα.

Έτσι, ένα πληκτρολόγιο στη δουλειά μπορεί να μοιραστεί αρχεία ή ένα παιδικό αρκουδάκι σε κάποιο hot spot της πόλης μπορεί να κλέψει μηνύματα από το Facebook. Οποιοδήποτε αντικείμενο από το σπίτι ή την αγορά μπορεί να προσφέρει το κατάλληλο καμουφλάζ.

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα μάθουν να προγραμματίζουν υπολογιστές που πρόκειται να ενσωματωθούν σε άκακα αντικείμενα, τα οποία θα λειτουργούν με κοινές μπαταρίες.
http://julianoliver.com/



Netless
με τον Danja Vasiliev
19 - 22 Μαϊου 2013
5 – 9 μμ
Γίνε ο κόμβος της διακίνησης των δεδομένων!
Το εργαστήριο Netless θα αξιοποιήσει τους δρόμους, τους πεζόδρομους, το μετρό, το τραίνο και  τα λεωφορεία και την κινητικότητα των κατοίκων. Μικρές συσκευές που τοποθετούνται σε βαγόνια ή λεωφορεία ή και στα ρούχα των κατοίκων μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο οριζόντιο ανώνυμο δίκτυο επικοινωνίας. Κάθε φορά που δύο συσκευές συναντώνται μηνύματα ανταλλάσσονται. 

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα μάθουν πως μπορούν να κατασκευάσουν τους δικούς τους κόμβους και θα πειραματιστούν με διαφορετικές τακτικές για τη διαμόρφωση και το συντονισμό ενός ελεγχόμενου από τους ίδιους συστήματος επικοινωνίας που θα δοκιμαστεί στους δρόμους της Αθήνας.
http://k0a1a.net/

City CPU mapping
με τον Gordan Savicic
25 - 26 Μαϊου 2013
11 πμ – 5 πμ
Χαρτογραφώντας το σώμα δεδομένων (data body) της πόλης της Αθήνας
Ο χάρτης μίας πόλης συνήθως αποτυπώνει την πολεοδομική της δόμηση και τις αυτοσχέδιες κατασκευαστικές παρεμβάσεις των κατοίκων της. Θα μπορούσε, ωστόσο, να υπάρξει ένας άλλου τύπου χάρτης, ο οποίος να φανερώνει το σύστημα πληροφοριών της πόλης; Τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα για να διαμορφωθεί ένας τέτοιος χάρτης; Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα μελετήσουν παλαιότερα και σύγχρονα παραδείγματα χαρτογράφησης και οπτικοποίησης και θα έχουν την ευκαιρία μέσω των κατάλληλων διαδικτυακών εργαλείων (online mapping tools) να δημιουργήσουν πρωτότυπες πειραματικές εφαρμογές και σχέδια με στόχο την χαρτογράφηση του άγνωστου και άυλου ιστού της πόλης.
http://www.yugo.at/ (προσωρινά υπό αναθεώρηση), https://twitter.com/frescogamba

Εlectromagnetic Cityscape
με τις Sabrina Basten και Audrey Samson
25 - 26 Μαϊου 2013
11 πμ – 5 μμ
Νιώσε το ηλεκτρομαγνητικό νέφος της πόλης!
Το ηλεκτρομαγνητικό νέφος μίας πόλης και η έκθεση μας σε αυτό αυξάνεται καθώς οι ηλεκτρονικές συσκευές που κατέχει ο καθένας μας αυξάνονται προοδευτικά. Πόσο αντιληπτό είναι όμως αυτό το νέφος; Οι συμμετέχοντες σε αυτό το εργαστήριο θα έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν την επιφάνεια που τα αόρατα αυτά πεδία καταλαμβάνουν. Παλιά ηλεκτρονικά αντικείμενα που οι ίδιοι θα φέρουν στο εργαστήρι, θα αποσυναρμολογηθούν και θα μεταμορφωθούν με τη βοήθεια φύλλων χαλκού σε μικρόφωνα συνοδευόμενα από μικρούς ενισχυτές. Τα μικρά αυτά  αντικείμενα, ικανά να πιάσουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, θα μπορούν να φορεθούν και να προσφέρουν μία διαφορετική αντιληπτική εμπειρία στους δρόμους της πόλης.
http://sabrinabasten.com/
http://www.ideacritik.com/

In.gr Τεχνολογία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου