Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

~ * Αιγυπτιακή Σφίγγα 4.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βόρειο Ισραήλ Πηγή: Αιγυπτιακή Σφίγγα 4.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βόρειο Ισραήλ * ~



Αιγυπτιακή Σφίγγα 4.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βόρειο Ισραήλ




Το Ελ Χάζορ στο βόρειο Ισραήλ αποτελεί εδώ και χρόνια θησαυρό για τους αρχαιολόγους, ωστόσο μια πρόσφατη ανακάλυψη τμημάτων μίας Σφίγγας ηλικίας 4.000 ετών, ήταν ένα πραγματικά απροσδόκητο εύρημα.

Ανεξήγητα θαμμένο μακριά από την Αίγυπτο, τα πόδια ενός αγάλματος σφίγγας, ανακαλύφθηκαν μαζί με μια επιγραφή στα ιερογλυφικά που ονομάτιζε τον βασιλιά Μισερίνους. Ο συγκεκριμένος Φαραώ έζησε το 2500 π.Χ. και επέβλεψε την κατασκευή μιας από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας, όπου και τάφηκε.

«Ειναι μοναδικό εύρημα» αναφέρει ο Αμνών Μπεν Τορ, διευθυντής της ανασκαφής και καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο χορηγός της αρχαιολογικής ανασκαφής.

«Πρόκειται για ανακάλυψη εξαιρετικής σημασίας από πολλές απόψεις, δεδομένου ότι είναι η μόνη Σφίγγα του συγκεκριμένου βασιλιά που έχει βρεθεί ποτέ. Είναι επίσης το μόνο κομμάτι αιγυπτιακής γλυπτικής που βρίσκεται σε άλλο μέρος της Ανατολής» πρόσθεσε.

Το Ελ Χαζορ ήταν η πρωτεύουσα της πόλης Χαναάν πριν από 4.000 χρόνια, με πληθυσμό 20.000 ατόμων και βρισκόταν επί της οδού που συνέδεε την Αίγυπτο με τη Βαβυλώνα.Οι ανασκαφές εκεί, ξεκίνησαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950, και αναγνωρίζεται πλέον ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ο Μπεν-Τορ εξηγεί ότι η Σφίγγα ήταν σκόπιμα σπασμένη, όπως και περίπου 10 άλλα αιγυπτιακά αγάλματα που παλαιότερα είχαν βρεθεί εκεί. Οταν οι πόλεις έπεσαν, έκοψαν τα κεφάλια και τα χέρια στα περισσότερα αγάλματα. Η πλήρης σφίγγα εκτιμάται ότι ήταν ένα μέτρο ψηλή και ζύγιζε μισό τόνο.

Η ομάδα θα συνεχίσει την αναζήτηση για το υπόλοιπο του σώματός της στον αρχαιολογικό χώρο που καλύπτει 200 στρέμματα . Οσο για το πώς η σφίγγα Τελ Χαζόρ κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει ένα μυστήριο.

«Ισως αυτό να ήταν ένα δώρο που ο Αιγύπτιος βασιλιάς έστειλε στον τοπικό βασιλιά της Ασώρ, ωστόσο είναι αδύνατον να το αποδείξουμε» διευκρινίζει ο Μπεν Τορ.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου