Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

~ * Βρετανία: Παιχνίδι εναντίον του μύκητα που σκοτώνει τα δέντρα * ~


undefined


Βρετανοί βοτανολόγοι ανέπτυξαν ένα online βιντεοπαιχνίδι, με τη βοήθεια του οποίου ελπίζουν να καταπολεμήσουν το μύκητα που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα και απειλεί εκατομμύρια άλλα.
Το παιχνίδι απευθύνεται στους χρήστες του Facebook και τους καλεί να δώσουν λίγο από το χρόνο, τη φαιά ουσία και την υπολογιστική τους ισχύ για να ανακαλύψουν γενετικές παραλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του μύκητα Chalara fraxinea. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο παίκτης είναι να ταιριάξει στην οθόνη του χρωματιστά μοτίβα, τα οποία αντιστοιχούν σε γενετικά δεδομένα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια επιτόπιων μελετών.
Οι ερευνητές, οι οποίοι συνεργάστηκαν με σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών για τη δημιουργία της εφαρμογής Fraxinus, είναι αισιόδοξοι ότι με τη βοήθεια του κοινού θα επιταχύνουν την ανάπτυξη δέντρων ανθεκτικών στην ασθένεια από τα 50 στα 10 χρόνια.
Ο μύκητας εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στα δάση της Βρετανίας προσβάλλοντας φυλλοβόλα δέντρα του γένους φράξος (Fraxinus). Έχει επίσης εντοπιστεί σε φυτώρια που είχαν προχωρήσει στην εισαγωγή άρρωστων δέντρων από σκανδιναβικές χώρες, όπως η Δανία, όπου ο C. fraxinea έχει αποδεκατίσει ολόκληρα δάση.


undefined


«Το ίδιο το παιχνίδι μας βοηθάει πραγματικά να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για το γονιδίωμα του φράξου», δήλωσε στο BBC η Τζόαν Ουέμπερ από την κυβερνητική υπηρεσία δασικών ερευνών της Βρετανίας. «Ο λόγος που χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες είναι ότι επιδιώκουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα – δέντρα ή γονίδια ανθεκτικά στο μύκητα Chalara.»
Ο συγκεκριμένος μύκητας είναι το τελευταίο πλήγμα για τα βρετανικά δάση, καθώς εδώ και τρία χρόνια «εισβολείς» έχουν αναγκάσει τις αρχές να ξεριζώσουν εκατομμύρια βελανιδιές, καστανιές και πεύκα για να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση ασθενειών.
Τα δέντρα που προσβάλλονται από το Chalara fraxinea χάνουν τα φύλλα τους και μαραίνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πεθαίνουν. Ο μύκητας έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στη Δανία έχει σκοτώσει έως και το 90% των φράξων, σε κάποιες περιοχές.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου