Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

~ * «Ύδρα»: Δίκτυα από υποβρύχιες πλατφόρμες θα υποστηρίζουν τα ναυτικά του μέλλοντος * ~





Τα σημερινά ναυτικά υποστηρίζονται κυρίως σε επανδρωμένες μονάδες πολλαπλών ρόλων και υψηλών επιδόσεων, όπως πλοία και υποβρύχια. Ωστόσο, ακόμα και τα πλέον εξελιγμένα σκάφη δεν μπορούν να βρίσκονται σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, κάτι που, στην περίπτωση του ναυτικού των ΗΠΑ (και αρκετών άλλων χωρών) τονίζεται ακόμα περισσότερο λόγω των περικοπών στους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Για να διατηρηθούν οπότε οι δυνατότητες μίας ναυτικής δύναμης σε υψηλό επίπεδο, απαιτείται η ικανότητα ταυτόχρονης προβολής ισχύος σε πολλά σημεία, χωρίς αυτό να απαιτεί ναυπήγηση νέων σκαφών.
Το πρόγραμμα «Ύδρα» (Hydra) της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου εμπνέεται από το ομώνυμο τέρας της ελληνικής μυθολογίας. Στην ουσία θα πρόκειται για ένα μεγάλης έκτασης υποβρύχιο δίκτυο πλατφορμών και φορτίων που θα συνδράμει τα επανδρωμένα σκάφη στις επιχειρήσεις τους, ενσωματώνοντας υπάρχουσες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, με τελικό αποτέλεσμα ένα εναλλακτικό μέσο ναυτικών επιχειρήσεων, πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Hydra περιγράφεται ως ένα σύστημα- πολλαπλασιαστής ισχύος, που επιτρέπει ταχείες, κλιμακωτές και χαμηλού οικονομικού κόστους αντιδράσεις όπου αυτές απαιτούνται.
«Το κλίμα λιτότητας στους προϋπολογισμούς βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας, που περιλαμβάνει φυσικές καταστροφές, πειρατεία, χώρες υπό καθεστώς ακυβερνησίας και την εξάπλωση εξελιγμένων αμυντικών τεχνολογιών. Μία υποδομή μη επανδρωμένης τεχνολογίας κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού θα μπορούσε να ελαφρύνει το φόρτο εργασίας, επεκτείνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες σε αυτόν τον ολοένα και πιο απαιτητικό χώρο» λέει σχετικά ο Σκοτ Λίτλφιλντ, program manager της DARPA. 
Μία «Ημέρα Προτάσεων» για το σύστημα Hydra έλαβε χώρα στο Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory στη Βαλτιμόρη στις 5 Αυγούστου. «Κλειδί» στο όλο εγχείρημα θεωρείται η ανάπτυξη συστημάτων που θα παρέχουν σημαντικές δυνατότητες, όπως η παρακολούθηση και αναγνώριση (ISR) και τα αντίμετρα κατά ναρκών (MCM). Κάθε κομμάτι θα μπορεί να τοποθετείται σε ένα τυποποιημένο πλαίσιο, που θα είναι σε θέση να το μεταφέρει, αποθηκεύει και χρησιμοποιεί/ εκτοξεύει, παραμένοντας σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας για διαστήματα εβδομάδων ή μηνών. Το σύστημα Hydra θα μπορεί να εγκαθίσταται σε νέες ζώνες επιχειρήσεων από πλοία, υποβρύχια και αεροπλάνα. Επίσης, τα συστήματα επικοινωνιών του θα λειτουργούν σε συνεργασία με αυτά που έχουν τα επανδρωμένα σκάφη, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους, κάτι που θα συνεπάγεται και αυξημένες δυνατότητες τηλεχειρισμού από μεγάλες αποστάσεις.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου