Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

~ * Φωσφορίζοντα ψάρια προσφέρουν θέαμα στα βάθη των ωκεανών * ~



Στα βάθη των ωκεανών, δεκάδες είδη ψαριών που έχουν την ιδιότητα να φωσφορίζουν, προσφέρουν πλούσιο θέαμα, δυστυχώς μακριά από ανθρώπινα βλέμματα. Επιστήμονες ρίχνουν τώρα... φως σε αυτήν την ιδιότητα, επιχειρώντας να εξηγήσουν τους σκοπούς που εξυπηρετεί.
Ο βιοφθορισμός προκύπτει όταν ένας οργανισμός εκτίθεται σε γαλάζιο φως, το απορροφά, το επεξεργάζεται και το εκπέμπει ως διαφορετικό χρώμα: πράσινο, κόκκινο ή πορτοκαλί. Άλλοι οργανισμοί παράγουν το δικό τους φως, ενώ ορισμένοι κάνουν και τα δύο.




Ερευνητές από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και από διάφορα άλλα ιδρύματα, οι οποίοι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελέτης τους στη δικτυακή επιθεώρηση PLOS ONE, υποστηρίζουν ότι την ιδιότητα αυτή έχουν περίπου 180 είδη ψαριών.
«Γνωρίζαμε από παλιά για το βιοφθορισμό στη θάλασσα, σε οργανισμούς όπως είναι τα κοράλλια, οι μέδουσες ή ακόμη και σε ζώα της ξηράς όπως οι πεταλούδες και οι παπαγάλοι», δήλωσε στο CNN ο επιμελητής του τμήματος ιχθυολογίας Τζον Σπαρκς, ένας από τους συντάκτες της δημοσίευσης. Ο εντοπισμός ενός φωτεινού πράσινου χελιού σε κοραλλιογενή ύφαλο της νήσου Κέιμαν, όμως, έστρεψε τις έρευνες σε άλλη κατεύθυνση.




Με βαθυσκάφη και δύτες πραγματοποίησαν τέσσερις ερευνητικές αποστολές στις Μπαχάμες και στις νήσους Σολομώντα, για να ανακαλύψουν ότι τελικά ο βιοφθορισμός είναι πολύ πιο διαδεδομένος στα ψάρια απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Επόμενος στόχος τους είναι να διαπιστώσουν τι σημαίνει αυτή η ιδιότητα για την εξέλιξη και τη συμπεριφορά των οργανισμών, αλλά και να εξετάσουν στα εργαστήριά τους νέες χημικές ουσίες από αυτά τα ψάρια.




http://www.naftemporiki.gr/story/750985




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου