Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

~ * Οι πολλές φωτογραφίες «εξαφανίζουν» τις αναμνήσεις! * ~


Οι πολλές φωτογραφίες «εξαφανίζουν» τις αναμνήσεις!





Νομίζετε ότι τραβώντας περισσότερες φωτογραφίες θα καταφέρετε να κρατήσετε τις αναμνήσεις σας για περισσότερο καιρό; Αμερικανοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο...
Οπως υποστηρίζουν σε έρευνά τους, η... φωτογραφική μανία που μας καταλαμβάνει σε εκδηλώσεις, γενέθλια, γάμους, κ.λπ., εμποδίζει στην πραγματικότητα τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί στο γεγονός αυτό καθαυτό, κρατώντας τις μνήμες που το συνοδεύουν.
Η έρευνα των Αμερικανών, με επικεφαλής τη δρα Linda Henkel του πανεπιστημίου Fairfield, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, στηρίχθηκε σε ένα πείραμα σε μουσείο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η φωτογράφηση των εκθεμάτων εμποδίζει την ικανότητα των επισκεπτών να «συγκρατήσουν» όλα όσα είδαν σε αυτό.
Για τον σκοπό αυτό ομάδες φοιτητων ανέλαβαν είτε να φωτογραφίζουν είτε απλώς να κοιτούν τα εκθέματα.
Στα τεστ μνήμης που ακολούθησαν την επόμενη μέρα διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες αναγνώριζαν σε μικρότερο βαθμό τα εκθέματα που είχαν φωτογραφήσει.
Αντίθετα, καλύτερη μνήμη για αυτά είχαν όσοι αρκέστηκαν απλώς να τα απολαύσουν από κοντά.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο επηρεάζεται η μνήμη ενός ατόμου που απεικονίζεται το ίδιο σε φωτογραφία.
Μία ακόμη έρευνα των ίδιων επιστημόνων έδειξε ότι όταν κάνουμε «ζουμ» στο αντικείμνο της φωτογραφίας, θυμάται καλύτερα τόσο αυτό το σημείο, όσο και αυτό που έμεινε... εκτός πλάνου.
Κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους αποδεικνύει ότι... άλλο το «μάτι» της κάμερας και άλλο το «μάτι» του νου....




http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26514&subid=2&pubid=113164313





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου